Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε χτες ο (υπερήφανος) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών για
την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση αυτή έρχεται, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ως το πρώτο βήμα σε μία σειρά κινήσεων εκ μέρους διεθνών παραγόντων που έχουν ως σκοπό να “πιέσουν” την χώρα μας εν όψει του προσεχούς Δεκεμβρίου, όταν και πάλι θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Έτσι ο αμερικανός διπλωμάτης ξεκινά τώρα μία σειρά διερευνητικών επαφών, προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση μίας λύσης, η οποία όπως έχει εδώ και καιρό φανεί, λόγω κυρίως της ελληνικής επί δεκαετίες ανικανότητας να πιέσει προς την κατεύθυνση που θέλει, θα έχει το όνομα Μακεδονία.
Εποικοδομητική η συνάντηση με Βενιζέλο! Για ποιόν όμως;
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μάθιου Νίμιτς, σε σχετικές του δηλώσεις χαρακτήρισε ως “Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο συγκεκριμένος κύριος, που κατέχει το “αξίωμα” του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συνέχισε λέγοντας ότι ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και επί της τελευταίας πρότασης που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλιο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του Έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν σαφέστατη.
Ποιά ήταν η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς; Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όχι δεν σας κάνουμε πλάκα. Ακόμη και ο “γεωγραφικός” προσδιορισμός δεν πήγαινε στο όνομα Μακεδονία, αλλά στο... πολίτευμα, δηλαδή την Δημοκρατία. Για να μην χαλάσει φυσικά το χατίρι των Σκοπιανών, οι οποίοι δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους, όσον αφορά το όνομα “Μακεδονία”. Και με τέτοιου είδους “μπιχλιμπίδικους” προσδιορισμούς στο πολίτευμα, πιστεύει ο κ. Νίμιτς, ότι μπορούν οι Έλληνες να εκχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας.
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι, σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του, καθώς και ότι, από την προσωπική του εμπειρία, γνωρίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί χειρίζονται το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες επιστολές των δύο πρωθυπουργών, τόνισε ο κ. Νίμιτς, ομιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται οιονδήποτε σχολιασμό.
Παρατήρησε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι πρέπει και οι δυο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου, όπως είπε, να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Σε άλλη ερώτηση για το εάν η επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δυο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό, όπως η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κληθείς, τέλος, να «αποκαλύψει» περισσότερα για το πλαίσιο των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Αύριο, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έστειλε επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία τον καλούσε σε “διάλογο”, πρόταση την οποία αρνήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε εκείνη όμως την επιστολή τόνιζε ο Α. Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Γκρούεφσκι: «κατά τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα σας εκπορεύεται μια ρητορική και πράξεις που θέτουν εμπόδια, στρέφουν τον λαό σας κατ΄ ουσίαν κατά της Ελλάδος, κατηγορώντας την συστηματικά για όλα τα δεινά», παρά ταύτα λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προ μηνών ένα διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς - η υπογραφή του οποίου όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις».
Και λίγες γραμμές πιο πάνω έγραφε: η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει πλήρη πολιτική εντολή στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ. Επειδή λοιπόν τότε η Ελλάδα έκανε κίνηση καλής θέλησης, τώρα μας πιέζουν για “γρήγορη λύση”.
Μήπως όμως η επιλογή Βενιζέλου για το Υπουργείο Εξωτερικών υποκρύπτει κάποια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το "πολιτικό πτώμα" του ΠΑΣΟΚ για να ξεπουληθεί το όνομα της Μακεδονίας;
Μήπως δεν ήταν τυχαία εκείνη η επιλογή στον τελευταίο ανασχηματισμό; Θα περιμένουμε τα νεότερα!
Υπάρχει μήπως περίπτωση να έχουμε κάποιου είδους “εξέλιξη” στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία θα χρεωθεί στον Βενιζέλο, αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που ούτως ή άλλως πολύ λίγα έχει πλέον να χάσει πολιτικά;
“Δύσκολο” το σενάριο θα πεί κανείς, καθώς αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε την “πολιτική αυτοκτονία” του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα που όλοι καταλαβαίνουν ως “αυτοκτονικά” γίνονται. Και αυτοί που τα διαπράττουν “ανταμείβονται”.
Ποιός δεν θυμάται την περίπτωση της Μαριέττας Γιαννάκου, που απέτυχε ακόμη και να εκλεγεί βουλευτίς αλλά “τακτοποιήθηκε” στην Ευρωβουλή, για να επιστρέψει μερικά χρόνια αργότερα; Η αλήθεια είναι πάντως ότι αυτή την στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο, το να έχουμε κάποια δυσμενέστατη εξέλιξη στο ζήτημα της Μακεδονίας. Γιατί εάν κάποιος υπέγραφε κάτι τέτοιο, αυτόματα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θα έπαιρναν την ανηφόρα, με τάχιστο μάλιστα βαθμό.
Ενώ η οιαδήποτε είδους πολιτική αστάθεια που θα προκαλούταν από μία τέτοια κίνηση θα είχε σίγουρα επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Υπ' αυτή την άποψη η “οικονομική κρίση” που βιώνουμε αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μία “ασπίδα προστασίας” του ονόματος της Μακεδονίας. Αν φυσικά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν σκοπό να μας ρίξουν μία για να πάμε... στον αγύριστο!
Δημήτρης Παπαγεωργίου
Navigation
Ο κουραδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΔΑΣ Η ΦΑΛΑΙΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή