ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Τι "παίζει" με την έκδοση Φιλιππίδη- A λα Ηλία η υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα Καλό… Πάσχα

Share it:
Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Ανάκριση χωρίς την παρουσία βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση των παράνομων -κατά το κατηγορητήριο- δανειοδοτήσεων κινδυνεύει να πραγματοποιηθεί στην υπόθεση του Ταχυδρομικού
Ταμιευτηρίου. Οι συμπληρωματικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν, την Πέμπτη, για δάνεια της τράπεζας ύψους 104.700.000 ευρώ προς επιχειρήσεις real estate του Παναγιώτη Ευθυμίου «τρενάρουν» -ως φαίνεται- την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το συλληφθέν ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα φαίνεται να ακολουθεί το δρόμο που χάραξε η πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, προσπαθώντας να τρενάρει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Οι δυο κατηγορούμενοι για δάνεια συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών και συγκεκριμένα του αρμόδιου εισαγγελέα για τα θέματα εκδόσεων, κ. Ιωάννη Αγγελή με την Interpol. Είχε προηγηθεί ταξίδι-αστραπή του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού στο Λονδίνο όπου, μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκε και η κατοικία του ζεύγους.

Μετά τη σύλληψη ήταν στο χέρι του ζευγαριού προκειμένου να παραιτηθεί των όποιων δικονομικών δικαιωμάτων προκειμένου να επισπεύσει τον ερχομό του στη χώρα μας. Ωστόσο οι αντιρρήσεις που προέβαλαν στο ειρηνοδικείου του Westminster όπου οδηγήθηκαν (σ.σ. αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 λιρών και εμφάνιση τρεις φορές την εβδομάδα στο Α.Τ.) αλλά και ο υπαινιγμός του δικηγόρου τους, κ. Γιώργου Καψή, περί διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος από μέρους των ΜΜΕ για τους εντολείς του, σκιαγραφεί την πολιτική που ενδέχεται να ακολουθήσουν. Η επόμενη εμφάνιση των κ.κ. Γριβέα και Βάτσικα ενώπιον του ειρηνοδικείου έχει οριστεί για τις 5 Φεβρουαρίου.

Εμπλοκή για Φιλιππίδη

Την Πέμπτη η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου, άσκησε συμπληρωματικές διώξεις για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και συγκεκριμένα για δάνεια ύψους 104,7 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τις 21-01-09 εώς και τις 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT, συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις. Είχε προηγηθεί πολυσέλιδο πόρισμα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, κ. Παναγιώτη Νικολούδη ο οποίες περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο τα εκατομμύρια του Τ.Τ. έκαναν φτερά. Εναντίον του κ. Άγγελου Φιλιππίδη καθώς και οκτώ τραπεζικών στελεχών ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα της απιστίας, ενώ ενάντια του επιχειρηματία και τεσσάρων ακόμη προσώπων διώξεις για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,

Η συγκεκριμένη εξέλιξη όμως φαίνεται να «τρενάρει» -έστω και προσωρινά την έκδοση του πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. στη χώρα μας, καθώς η νέα, συμπληρωματική, δίωξη πρέπει να μεταφραστεί και να αποσταλεί και εκείνη με τη σειρά της στις Τουρκικές Αρχές. Πρόσωπα του περιβάλλοντος Φιλιππίδη με τους οποίους ήρθαν σε επικοινωνία το e-reportaz, επεσήμαναν ότι η έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα θα ολοκληρωνόταν εντός μιας εβδομάδας, ωστόσο οι νέες εξελίξεις ανατρέπουν τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές δικαστικές Αρχές που έχουν επιφορτισθεί τον ερχομό του πρώην επικεφαλής του ΤΤ στην Ελλάδα αναμένεται να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αφενός να μην τραβήξει σε μάκρος το διαδικαστικό σκέλος της αποστολής των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας στις Τούρκικες Αρχές και αφετέρου να αποδειχθεί ότι πρόκειται για «μια, ενιαία, υπόθεση» και όχι για δυο διαφορετικές. Η αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων είναι υποχρεωτική καθώς εάν δεν ληφθούν υπόψη από τη δικαιοσύνη της Τουρκίας προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απόφαση έκδοσης ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα για την συγκεκριμένη δικογραφία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλιππίδης παραμένει έγκλειστος στις φυλακές του Μαλτεπέ, ενώ τόσο ο συνήγορός του, κ. Αθ. Βαρλάμης, όσο και νομικοί κύκλοι της Ελλάδας δηλώνουν άγνοια για το θέμα που φέρεται να έχει προκύψει με την ανταλλαγή του με Τούρκους πράκτορες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Γριβέας, Βάτσικα και Ηλία

Η περίπτωση των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα είναι τελείως διαφορετική καθώς η στάση τους καταδεικνύει ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που τους παρέχει το αγγλοσαξωνικό δίκαιο προκειμένου να καθυστερήσουν την έκδοσή τους στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν, δηλαδή, τον δρόμο της φυγόδικης ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, η οποία καταζητείται από την ελληνική Δικαιοσύνη εξαιτίας της εμπλοκής της στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά παραμένει ελεύθερη στη Βρετανία καθώς τα αγγλικά δικαστήρια θεωρούν ότι δεν τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να δικαιολογηθεί η έκδοσή της ενώ και η ίδια φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει παραβιασθεί το τεκμήριο της αθωότητάς της προτού δικαστεί. Η πρώην ανακρίτρια τελικά συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης, αποφυλακίσθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με περιοριστικούς όρους και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα, ενώ πρέπει να επιστρέφει πριν τις οκτώ στο σπίτι της.

Είναι γνωστό ότι η Βρετανία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι αφορά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων προτού οδηγηθούν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή.

Αυτό το «επιχείρημα» φέρεται να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει και το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς η ανακοίνωση του δικηγόρου τους κάνει λόγο -εμμέσως- για καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας.: «Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η δήλωση του κ. Καψή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία, ενώ ήδη δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Share it:

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Post A Comment:

0 comments: