ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Επίσημη παραδοχή: Θα καταστραφούν εν πλω τα χημικά μέχρι τις 31 Μαρτίου

Share it:
Η πρώτη παρτίδα χημικών όπλων περιλαμβάνει 9 κοντέινερ - Απάντηση της Φώφης Γεννηματά στον Λευτέρη Αυγενάκη

Ήρθε και η επίσημη παραδοχή για την καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω.

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά – απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. Ηρακλείου – Λευτέρη Αυγενάκη ανέφερε ότι τα χημικά της Συρίας θα καταστραφούν εν πλω μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Αναλυτικά η απάντηση της κ. Γεννηματά:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης με θέμα “Δυτικά της Κρήτης θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας” και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Την 9-1-2014 το δανικό εμπορικό πλοίο “Ark Futura” απέπλευσε από το λιμένα της Λατάκιας της Συρίας με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας 9 κοντέινερ με την πρώτη παρτίδα χημικών όπλων, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Δανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Τα εν λόγω κοντέινερ θα μεταφορτωθούν στο φορτηγό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ “MV Cape Ray” και θα καταστραφούν εν πλω σε διεθνή ύδατα, μέχρι την 31-3-2014.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία.


Η ερώτηση που είχε θέσει ο κ. Αυγενάκης:

Αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοξική καταστροφή που αγγίζει και την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πρόκειται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του νομού Χανίων, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές προεκτάσεις και συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα, στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κρήτης αναμένεται να εξελιχθεί πάνω σε ειδικά δεξαμενόπλοια η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ενώ η διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής του οπλοστασίου έχει ξεκινήσει ήδη, υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, από τα κατάλοιπα της διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να καταλήξουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

Μάλιστα το πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και επιπλέον είναι άγνωστη η ακριβής σύσταση των αποβλήτων, δηλαδή από ποιες επικίνδυνες και τοξικές ουσίες αποτελούνται, η συγκέντρωση και ο όγκος τους, είναι επιβεβλημένη η άμεση δραστηριοποίηση των ελληνικών Αρχών, σχετικά με την αποτροπή μιας περιβαλλοντικής απειλής με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων για την εν λόγω ενέργεια για καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, δεδομένου ότι ήδη μεταφέρονται τα χημικά όπλα για καταστροφή;

2. Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία, ποια είναι η ακριβής σύσταση των αποβλήτων, η συγκέντρωσή τους, ο όγκος τους, και οι μέθοδοι διάλυσής τους;

3. Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες για την Μεσόγειο και οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης;
cretalive.gr
Share it:

ΚΛΟΙΟΣ

Post A Comment:

1 comments:

  1. Πολύ απλό, θα επιφέρουν καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος Τι κάνει η Green Peace?

    ΑπάντησηΔιαγραφή