Θύελλα αντιδράσεων επιστημονικών, πολιτικών και θεσμικών φορέων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά της Κρήτης. Εκτός από τις καταγγελίες που έκανε στο προχθεσινό φύλλο της "Ν.Κ." ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοξικών και
Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που εκφράζουν πλέον ανοιχτά και δημόσια με ανακοινώσεις τους την έντονη αντίθεσή τους σε αυτήν την επιχείρηση, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη τοξική απειλή που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να "ζήσει" η Κρήτη, αλλά και συνολικά η Μεσόγειος, αφού πλέον η οικολογική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη!
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα του BBC και όχι μόνο δε διαψεύστηκε, αλλά αντίθετα έχουν έρθει στη δημοσιότητα και άλλες ανάλογες πληροφορίες, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Από τα δημοσιεύματα αυτά έχει αποκαλυφθεί ότι πλοίο με το πρώτο μέρος από τα χημικά όπλα της Συρίας αναχώρησε από το λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 με προορισμό την Ιταλία. Εκεί τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο πλοίο "MV Cape Ray" των ΗΠΑ προκειμένου τα πλέον κρίσιμα από αυτά να καταστραφούν με υδρόλυση στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας!
Οι αντιδράσεις
Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, εντείνονται οι αντιδράσεις για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και σε άλλες περιφέρειες της Μεσογείου, αλλά και από βουλευτές και ευρωβουλευτές, όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βρίσκεται σε συνεννόηση με Περιφέρειες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε διεθνείς Οργανισμούς.
«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ αναμένεται και επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Σικελίας, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση για το σοβαρό πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί. Δεν μπορεί για μια τέτοια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, και να έχουμε την απειλή αυτού του μεγάλου προβλήματος που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει», ανέφερε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν και επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και στο Ελληνικό, από βουλευτές του νησιού. Περιμένουμε υπεύθυνη ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους», επισήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Για το θέμα που ήδη προκαλεί αντιδράσεις από φορείς και επιστήμονες ο περιφερειάρχης προχθές έστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, όπου εκφράζεται η αντίδραση-ανησυχία για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και τους καλεί να αποτρέψουν εντελώς τη συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.
«Πιθανές επιπτώσεις»
Για «πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας» κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη "Μία Κρήτη, περιβάλλον άνθρωπος". «Η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες επιστήμονες που πληροφορήθηκαν το σχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν επαρκώς με τη μέθοδο της υδρόλυσης, ώστε, αν απορριφθούν στη θάλασσα, να μην προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή»...
Παρακάτω, η παράταξη κάνει αναφορά στο σκάνδαλο με τα τοξικά απόβλητα στη Μεσόγειο, που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το Σεπτέμβριο του 2009 μετά από κατάθεση ενός πρώην μαφιόζου στις ανακριτικές Αρχές της Καλαβρίας. «Δεν είναι η πρώτη φορά», αναφέρει η παράταξη, «που τοξικά χημικά απορρίπτονται στη θάλασσα, αλλά μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στους ωκεανούς. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και στο συγκεκριμένο σημείο απόρριψης κινούνται πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας και φαίνεται να είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή επίσης είναι γνωστό ότι είναι ήδη επιβαρυμένη από τη συστηματική απόρριψη τοξικών αποβλήτων που διαχειρίζεται η Μαφία στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες».
Δημοκρατική Αριστερά
Αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση, που είναι καταπέλτης κατά της επιχείρησης αυτής. Όπως αναφέρει η ΔΗΜ.ΑΡ. από το Ηράκλειο, «με βάση τις αναφορές από τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, φορτίο χημικών ουσιών που παρασκευάστηκαν με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σαν χημικά όπλα από τη Συρία θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, πιθανότατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων, το γεγονός προκαλεί σειρά ερωτημάτων, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού:
- Υπάρχει ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή τουλάχιστον στα περισσότερο αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος για το γεγονός;
- Γνωρίζουν, έστω μόνο και οι ειδικοί των κρατικών υπηρεσιών, τι περιέχει το φορτίο με το χημικό οπλοστάσιο;
- Έχουν αποφανθεί οι εν λόγω ειδικοί ότι η μέθοδος της υδρόλυσης είναι επαρκής για τη μετατροπή των χημικών σε αδρανή παράγωγα;
- Υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα παράγωγα αυτά, έστω και αν είναι αδρανή, δε θα επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή απόρριψης, δεδομένου ότι οι τοπικές συγκεντρώσεις των ουσιών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν από τη σταδιακή τους αραίωση;».
Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρεται στο πολεμικό αέριο Σαρίν. «Σαν παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί το πολεμικό αέριο SARIN, το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα στην εμπόλεμη περιοχή. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες είναι ότι το SARIN υδρολύεται σε βασικές συνθήκες, παράγοντας παράγωγα του φωσφορικού οξέος, που έχουν χαρακτηριστεί ως μη επικίνδυνα, και ιόντα φθορίου. Το ερώτημα που προφανώς προκύπτει είναι σε ποιες συγκεντρώσεις θα απελευθερωθούν τα χημικά αυτά και αν οι συγκεντρώσεις αυτές δε θα είναι επικίνδυνες για τους τοπικούς πληθυσμούς των θαλάσσιων ειδών της περιοχής. Επιπλέον, οι κάτοικοι των περιοχών, που βρίσκονται κοντά στο σημείο απόρριψης, δικαιούνται μια λεπτομερή ενημέρωση από υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες και όχι να πληροφορούνται το γεγονός μόνο από τα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση η ήδη βεβαρημένη από τοξικά απόβλητα Μεσόγειος δεν αντέχει επιπλέον φορτία χημικών ουσιών. Οι κυβερνώντες τη χώρα θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για την ακύρωση του όλου εγχειρήματος», καταλήγει.
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "Ν.Κ."
Ερώτηση Μανόλη Κεφαλογιάννη προς τους υπουργούς
Την υπόθεση αναδεικνύει και επιβεβαιώνει σε ερώτησή του και ο Ηρακλειώτης βουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, που κάνει χρήση του δημοσιεύματος της "Ν.Κ.", ρωτώντας τα συναρμόδια υπουργεία:
«Επειδή η διεθνής σύμβαση MARPOL για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση ρητά απαγορεύει ενέργειες όπως αυτή. Το θαλάσσιο περιβάλλον Αδριατικής-Ιόνιου Πελάγους-Μεσογείου έχει βαρύτατα ρυπανθεί από την απόρριψη χιλιάδων βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Η οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008, που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή θέτει σαφή χρονικά όρια για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών που πρέπει να τεθούν υπό ειδική προστασία σε συνεργασία με όλες τις παράκτιες ευρωπαϊκές χώρες. Η Μεσόγειος ως κλειστή θάλασσα ήδη εμφανίζει σοβαρή ρύπανση και μείωση των αλιευμάτων, ερωτάσθε: Πότε και ποια άδεια δόθηκε για την απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά της Κρήτης; Ποια είναι η γνώμη σχετικά των Ινστιτούτων Θαλάσσιας Βιολογίας των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών;».
του Χριστόφορου Παπαδάκη
Navigation
Post A Comment:
0 comments: