ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Άλλα ήθη ,διαφορετικά σκεπτόμενοι Έλληνες, αρχές του 20ου αιώνα .‏

Share it:
Διαβάστε την ιστορία της αγοράς ΑΒΕΡΩΦ

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν
κατασκευασθεί το 1889.
Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου -στα τέλη του 1908- με τέσσερα καινούργια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά.

Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρηκτό-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.
Για την ανανέωση του Στόλου η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη είχε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα θωρηκτό – καταδρομικό το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το Ιταλικό Ναυτικό.

Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα. Το ποσόν της προκαταβολής προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ, και ανήρχετο σε 8.000.000 εκκατομύρια χρυσές δραχμές ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.).

Η κυβέρνηση δαπάνησε 23.650.000 δρχ. για την απόκτηση του. Τα 8.000.000 δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), σύμφωνα με την οποία και όριζε ότι το 1/5 της περιουσίας του (20 μερίδια) παραχωρείται για την ναυπήγηση ισχυρού καταδρομικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και διασκευασμένο κατά τέτοιον τροπο ώστε να χρησιμεύει ως Εκπαιδευτικό πλοίο σχολής Ναυτικών δοκίμων προς την πρακτική και θεωρητική τελειοποίηση αυτών.

Το υπόλοιπο ποσό 14.300.000 καλύφθηκε εξ'ολοκλήρου από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του πλοίου, αλλά άργησαν να καταθέσουν την προσφορά τους, καθώς επίσης και ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τελική τιμή κατά 2.000.000 δρχ. μικρότερη από το ποσό που πρόσφερε το Ιταλικό Βασιλικό Ναυτικό για το αδελφό πλοίο "ΠΙΖΑ". Η οριστική σύμβαση της αγοράς του επικυρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1909.

Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια,λαμπρή μάλλον με τα όσα συμβαίνουν σήμερα.

Κεντρικό της πρόσωπο ο Πλωτάρχης Κοντόσταυλου.

Κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του ΑΒΕΡΩΦ στο Λιβόρνο, από ελληνικής πλευράς παρίστατο ο Πλωτάρχης Κοντόσταυλου. Ενώ πήγαινε η συζήτηση στο «να κλείσει η τιμή», ο Πλωτάρχης προέβαλε την απαίτηση προς τα ναυπηγεία να μάθει ποιά θα είναι η προσωπική του αμοιβή ως προμήθεια με ιδιαίτερη επιμονή και αξίωση. Για να μην χαλάσει η δουλειά τα Ναυπηγεία αναγκάστηκαν και του ανέφεραν κάποιο «ευπρεπές» ποσό, για να πάρουν άμεσα την απάντηση από τον Κοντόσταυλου «παρακαλώ πολύ το ποσό αυτό να εκπέσει από το τίμημα». Και για να μην θίγουμε και τους τότε πολιτικούς, ήδη είχαν πετύχει τιμή αγοράς κατά 2 εκατ. δραχμές λιγότερο (περί τα 8% λιγότερο) από την τιμή που τα ναυπηγεία είχαν πουλήσει αδελφό του ΑΒΕΡΩΦ σκάφος.

Ας κρίνουν λοιπόν οι αναγνώστες πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ηθική και ποιους στέλνουμε εμείς ως ψηφοφόροι στο Ελληνικό κοινοβούλιο για το καλό μας !

ΘΕΤΤΑΛΟΣ
Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Post A Comment:

2 comments:

  1. ΝΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Το μικρό αυτό κομμάτι που...
    έμεινε από την τέως μεγάλη Ελλάδα, σε έκταση σε κατοίκους και σε μεγαλείο κατοικείται σήμερα από ανθρώπους που είναι αποκομένοι από την πατρώα ρίζα τους. Η σχέση μας με την πατρώα μας ρίζα είναι ανύπαρκτη. Εάν διαβάσεις τον Ιώσηπο θα δεις με μεγάλη σου έκπληξη να λέει στο βιβλίο Ιωσήπου βίος 192 "...αλλά γεγυμνωμένως περι τούτων και οικίαις και θανάτοις μάλιστα πάντων απαντώσι μη αρνούμενοι τα πάτρια..." Αυτοί δηλαδή οι Εβραίοι όπως βλέπεις και μπροστά στην απειλή του χειρότερου θανάτου δεν απαρνήθηκαν ποτέ τα πάτρια. 


    "Εάν βαπτισθείς είσαι τέκνο του Χριστού και αφού είσαι τέκνο του Χριστού, τότε είσαι 
    ΣΠΕΡΜΑ του Αβραάμ".
    Και στο κεφάλαιο 4 εδάφιο 31 λέει Ο Παύλος:
    "Δεν είμαστε αδελφοί μου παιδιά της δούλης της Αγαρ αλλά γνήσια τέκνα της 
    ελεύθερης γυναίκας της Σάρρας". (Πού είναι ο Έλληνας και η Ορσηίδα);

    Αυτά είναι τα χάλια των σημερινών κατοίκων αυτής της γωνιάς που βάφτηκε με πολύ αίμα των προγόνων μας αλλά ποτέ δεν δακρύσαμε και δεν ανάψαμε ένα κεράκι. Τιμάμε όμως αυτούς που μας άλλαξαν τα φώτα, αντικατέστησαν την πατρώα μας ρίζα με την δική τους και μας γαλούχησαν έτσι ώστε να μην μπορούμε πλέον να ξεκαθαρίσουμε τον αχταρμά που μας έβαλαν στο τραπέζι. Έτσι χάσαμε τα πρότυπα, τις αξίες και την ζεστή αγκαλιά των δικών μας προπατόρων. Όμως ο Αβραάμ μας χρησιμοποιεί αλλά δεν μας αγάπησε ποτέ γιατί ξέρει ότι είμαστε θετά τέκνα και όχι γνήσια όπως τα αγαπητά του παιδιά οι Εβραίοι.

    Μας ενθουσιάζει βέβαια το υπέροχο μήνυμα του Ιησού "αγάπα τον πλησίον σου" και "αγάπα τον εχθρό σου". Χιλιάδες χρόνια πριν από τον Χριστό λέει ο Προμηθέας: 

    "εγώ δ΄ετόλμησ, εξελυσάμην βροτούς Εγώ μονάχα τόλμησα κι έσωσ ανθρώπους,
    τό μή διαρραισθέντεας εις Άιδου μολείν, να μην βρεθούν ομαδικά στον Άδη τέφρα.
    τω τοι τοιαϊσδε πημοναίσι κάμπτομαι, Γι αυτό στο βράχο τούτο βασανίζομαι δω 
    πάσχειν μεν αλγειναίσιν, οικτραίσιν δ΄ιδείν, πέρα αβάσταγα κι άθλια κακά να ζώ,
    θνητούς δ΄εν οίκτω προθέμενος, τούτου τυχείν Κι ενώ αγάπη συμπόνια τόση στους ανθρώ-
    ούκ ηξιώθην αυτός, αλλά νηλεώς πους είχα δεν αξιώθηκα κι εγώ όμοια νάχω
    ώδ ερρύθμισμαι, Ζηνί δυσκλεής θέα. κι έτσι σκληρά μ έχουν καρφώσει,
    ντρόπιασμα αιώνιο κι άτιμο του Δία.

    Μιλάει λοιπόν ο Προμηθέας για την υπερβολική αγάπη του προς τους ανθρώπους εξ αιτίας της οποίας βρέθηκε σ αυτήν την άσχημη θέση αλλά δεν ζητά εύνοια και δεν μετανοεί.
    Από την άλλη με το μήνυμα της αγάπης του Χριστιανισμού αφανίστηκαν λαοί εκ θεμελίων. Θανατώθηκαν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι και ζώα. Με σύμβολο τον σταυρό σημαδεύει ο κάθε χριστιανός τον εχθρό του ενώ "αγάπα τον εχθρό σου".

    Ο "μέγας" Κωνσταντίνος και "Αγιος" βλέπει το σύμβολο του στρατού και κατασφάζει τους συμπατριώτες του τους οποίους αποκαλούσε εχθρούς και στη συνέχεια συγχαίρουν την Παναγία ως "στρατηγό" για την συμπαράστασή της στην μεγάλη σφαγή. Κάνω μνεία στο "υπέρ μαχω στρατηγώ τα νικητήρια....".

    Όλα αυτά τα παράδοξα μηνύουν ότι από τον λαό αυτό εξαφανίστηκε πλέον ολοκληρωτικά η κρίση και ακολουθεί την χαραγμένη γραμμή όπως το πρόβατο τον τσομπάνη του.

    Στο εξωτερικό μεγαλουργούν επειδή ξεφεύγουν από το καλούπι που τους έχει εγκλωβίσει εδώ το κάθε κατεστημένο.

    Σου υπενθυμίζω και την φράση του Αλεξάνδρου όταν πέρασε τον Ελλήσποντο.Αφού κάρφωσε το δόρυ του στο έδαφος, ύψωσε το χέρι και το βλέμμα του προς τον Ουρανό και φώναξε:

    "Ποτέ δεν θα συγχωρήσω αυτούς που ατίμασαν τα ιερά των προγόνων μου
    ούτε ακόμα και εάν μετανοήσουν".

    Ποιοί είναι αυτοί που ατίμασαν τα ιερά των προγόνων του; Τότε οι Πέρσες και στη συνέχεια εμείς. Σκέψου τι θα μας κάνει εάν κάποτε επιστρέψει. Και ένας Αλέξανδρος θα έρθει κάποτε για να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους.
    φιλικότατα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΤΟΜΕΤΑΞΥ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠOΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΥΡΙΖΑ , ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ makeleiο.gr ΣΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΟ Δ. ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Η. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΥΦΑ GΑLΟP ΝΑ ΠIΑΝΕI ΤΟ 55% ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ - ΤΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΗΜΑΖΟΝΤΕ ΔΙ ΑΥΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή