«ΧΡΥΣΕΣ» ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ - Οι μισθοφορικοί στρατοί καθορίζουν την έκβαση των πολέμων του 21ου αιώνα
Το χάος που προκλήθηκε από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2001, φαίνεται πως αποτέλεσε μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για τις περισσότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν, πολλά κονδύλια της περίφημης
«ανοικοδόμησης» που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Μπους, μετατράπηκαν σε πλουσιοπάροχα συμβόλαια για παροχή υπηρεσιών φύλαξης δημοσίων κτηρίων, εγκαταστάσεων, πετρελαιοπηγών, και γραμμών ανεφοδιασμού. Με άλλα λόγια οι εταιρείες ανέλαβαν καθήκοντα που θα μπορούσε να είχαν ανατεθεί σε στρατιωτικές μονάδες.
Στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ, αλλά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από το 2010 και έπειτα οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη έχουν πολλαπλασιαστεί, γεννιέται ένα νέο «χρυσωρυχείο».
Από τον λιβυκό και τον συριακό εμφύλιο, έως τις αιματηρές συγκρούσεις στο Μάλι, οι θερμές ζώνες έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα, και οι ιδιωτικοί «στρατοί» των εταιρειών ασφαλείας είναι χρήσιμοι για κάθε εμπλεκόμενο σε αυτές τις συρράξεις.
Οι εταιρίες αυτές -όπως κάθε καλός μισθοφόρος άλλωστε- πληρώνονται αδρά για να πολεμήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο. Το ποιόν του εργοδότη (ας πούμε αιμοσταγής δικτάτορας ή αντιπολιτευόμενος που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση), τους είναι αδιάφορο, μιας και η δουλειά τους είναι να πολεμούν.
Το Ιράκ, Ελντοράντο των μισθοφορικών εταιρειών
Ανάμεσα τους βρίσκουμε ακόμα και πολυεθνικές όπως η G4S, που επενδύουν σε αυτή την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Με περισσότερους από 625,000 υπαλλήλους, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της επικεντρώνει σε φύλαξη τραπεζών, αεροδρομίων, ακόμη και φυλακών.
Ωστόσο, το 2008 η G4S εξαγόρασε την εταιρεία Armorgroup, η οποία είχε έναν ιδιωτικό στρατό 9000 ατόμων, και ανάμεσα σε άλλα της είχε ανατεθεί η φύλαξη των γραμμών εφοδιασμών στο Ιράκ, ενώ για ένα διάστημα παρείχε υπηρεσίες σε διαβόητους πολέμαρχους στο βυθισμένο στο χάος Αφγανιστάν.
Πλέον οι υπάλληλοι της πρώην Armorgroup έχουν παρουσία σε περισσότερες από 125 χώρες, σε μερικές από τις πιο καυτές ζώνες του πλανήτη όπως η Αφρική, και παρέχουν σε κρατικές υπηρεσίες και σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες βαριά οπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας, στρατιωτική αντικατασκοπεία, αλλά και εκπαίδευση σε στρατιωτικές μονάδες.
Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το 2010, έδωσε την ευκαιρία στην αυστραλιανής ιδιοκτησίας εταιρεία Unity Resources να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα.
Με τη διοίκηση της να αποτελείται από απόστρατους αξιωματικούς από τη Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, το 2010 είχε επιφορτιστεί τη φύλαξη της αυσραλιανής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Οι υπάλληλοι της εμπλέκονται μάλιστα σε δύο αιματηρά περιστατικά και κατηγορούνται για τη δολοφονία αμάχων.
Πέρα από το Ιράκ η Unity Resources έχει σημαντική παρουσία στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.
Το Ιράκ υπήρξε σημαντική αγορά και για την Erinys, υπάλληλοι της οποίας έχουν φυλάξει τα τελευταία χρόνια ούτε λίγο, ούτε πολύ 282 σημεία σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους πετρελαϊκοί αγωγοί και άλλες ενεργειακές υποδομές.
Με έναν στρατό 16.000 υπαλλήλων, η εταιρεία έχει επίσης σημαντικότατη παρουσία στην Αφρική, ενώ πρόσφατα υπέγραψε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την κυβέρνηση του Κογκό, για τη φύλαξη ορυχείων και αγωγών φυσικού αερίου.
Η Aegis από την πλευρά της, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από ένα βίντεο του 2005 όπου απεικονίζονται υπάλληλοί της να σκοτώνουν ιρακινούς πολίτες.
Με περισσότερους από 5000 υπαλλήλους, οι δραστηριότητες και η παρουσία εξαπλώνονται σε διάφορες χώρες , από το Αφγανιστάν έως και το Μπαρχρέιν, ενώ η εταιρεία ειδικεύεται στην προστασία πετρελαιοπηγών.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Καρζάι
Ο Χαμίντ Καρζάι, είναι ο «αχυράνθρωπος» των ΗΠΑ στην ηγεσία του Αφγανιστάν. Πέρα από αυτό όμως έχει και στενές προσβάσεις στο λόμπι των εταιρειών ασφαλείας, αφού ο ανιψιός του είναι ιδιοκτήτης της Asia Security Group, ο ιδιωτικός στρατός της οποίας αριθμεί 600 άνδρες, και έχει τεράστια παρουσία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Τα αρχηγία της εταιρείας βρίσκονται στην Καμπούλ, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων για την προστασία των αυτοκινητοπομπών με εφόδια του ΝΑΤΟ στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν.
Τα «αγαπημένα» παιδιά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η αμερικανική DynCorp είναι από την πλευρά της μία από τις οκτώ εταιρείες που επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να παραμείνουν στο Ιράκ, καθώς αποχωρούν και τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα.
Ένας πραγματικός κολοσσός με έσοδα πάνω από 3,4 δισ. Δολάρια το χρόνο, έχει παρουσία στην Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, και αριθμεί πάνω από 10.000 υπαλλήλους.
Μισθοφόροι της DynCorp έχουν επιστρατευτεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας για να πολεμήσουν τους αντάρτες FARC στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, έχουν εμπλακεί σε αιματηρές επιχειρήσεις κατά βαρώνων των ναρκωτικών στο Περού, ενώ έχουν σταλεί για να αφοπλίσουν αντάρτες, σε Σομαλία, Λιβερία και νότιο Σουδάν.
Άλλος ένα αγαπημένο παιδί του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι και η Triple Canopy η οποία διατηρεί περίπου 1800 υπαλλήλους αρματωμένους μέχρι τα δόντια στο Ιράκ, ενώ έχει σημαντική παρουσία στην Ουγκάντα και το Περού.
Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η εταιρεία είναι αξίας πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αϊτή. Παράλληλα έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων στο Ισραήλ.
Η διαβόητη Blackwater ή αλλιώς Academi
Από τους κολοσσούς των μισθοφορικών εταιρειών δεν θα μπορούσε να λείπει και η περιβόητη Blackwater, η οποία πλέον ονομάζεται Academi.
Η εταιρεία έχει στην κατοχή της ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης του πλανήτη. Με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους, 20 πολεμικά αεροπλάνα, αλλά και ένα στόλο στρατιωτικών οχημάτων, η Academi διατηρεί μάχιμες δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πέρα από τη Μέση Ανατολή, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια με την Ιαπωνία, ενώ είχε επιστρατευτεί για τη διατήρηση της τάξης στην διαλυμένη από τον τυφώνα Κατρίνα Νέα Ορλεάνη το 2005.
Τα Μέσα Ενημέρωσης των ΗΠΑ «βρίθουν» αναφορών για τους υπαλλήλους τη διαβόητης μισθοφορικής εταιρείας, καθώς υπάλληλοι τους έχουν εμπλακεί σε διάφορες παράνομες πράξεις στο Ιράκ, από βιαιοπραγίες, μέχρι και πυροβολισμούς αμάχων.
Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης
Post A Comment:
0 comments: