ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Share it:
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ΩΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνειδητοποιώντας τη θέση και το ρόλο της Ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής του Ελληνικού λαού, μέσα στο γενικότερο εκπαιδευτικό και πολιτικό του έργο, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος σε οδηγίες του προς τους δασκάλους της Επικράτειας τόνιζε :

«Θέλετε καταβάλει θεμέλιον της παιδείας εις τας απλάς ψυχάς των παίδων τον φόβον του Θεού, που είναι η αρχή της σοφίας, και στοιχειούντες αυτούς εις την αληθινή παιδεία, την ευσέβειαν, θέλετε τους διδάσκει την ιεράν κατήχησιν, εκ της οποίας μυούμενοι τα αληθινά του χριστιανού χρέη, θέλουν διδάσκεσθαι και τα του αγαθού πολίτου καθήκοντα δια της ηθικής προσαρμοζόμενης εις τον ουράνιον νόμον του ιερού Ευαγγελίου».

Αναφερόμενος ειδικά στο ρόλο της ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής τον καιρό της ανασύστασης του νεοελληνικού κράτους, έγραφε το 1827 : «Πρώτον και σπουδαιότερον των καθηκόντων της Ελληνικής Κυβερνήσεως θεωρώ την θρησκευτικήν αγωγή του Έθνους».

Αγωνίσθηκε να πείσει τους ξένους, διότι με αυτούς πάλεψε περισσότερο παρά με τους Τούρκους, για πόσο δίκαιος ήταν ο αγώνας των Ελλήνων. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ουίλλμοτ Όρτον, υφυπουργό του Πολέμου, όταν εκείνος έθεσε το ερώτημα: «Τι θα πρέπει να εννοήσουμε σήμερα όταν μιλάμε για την Ελλάδα;».

Ο Καποδίστριας τότε απάντησε: «Το Ελληνικόν Έθνος αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαυσαν να ομολογούν την πιστότητά τους στην ορθόδοξη πίστη τους, δεν σταμάτησαν ποτέ να ομιλούν την γλώσσα των πατέρων τους, την ελληνική, και παρέμειναν ακλόνητοι υπό την πνευματική ή κοσμική δικαιοδοσία της εκκλησίας τους, σε οποιοδήποτε μέρος της τουρκοκρατουμένης πατρίδας τους και αν ευρίσκονταν».
oimos-athina
Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Post A Comment:

8 comments:

  1. οι μαυροκορδατοι λεει, οι σημερινοι απογονοι τους ξερει κανεις ποιοι ειναι??? ειναι γνωστοι στο πανεληννιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΤΊ ΕΝΝΟΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ 'ΑΓΙΟΣ' ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.
    ΕΥΓΕ ΣΟΥ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΚΑΛΑ ΑΠΟΨΕ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΊ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ.ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.ΘΑ'ΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΕΝΟΥΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ 'ΝΕΟΥ' ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΜΑΣ.
    ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ(ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ/ΑΙΩΝΑ) ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΣΤΗΝ ΓΑΙΑ,ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΕΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΖΟΥΝ/ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ/ΑΝΑΓΕΝΝΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπάρχει λοιπον ορθοδοξος πολιτισμός;Πότε αναπτύχθηκε και που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτε θα σταματήσουμε τις μπουρδες .Ο ελληνικος πολιτισμός εχει σχέση μόνο με τήν αρχαία Ελλάδα.Τα υπόλοιπα είναι μαύρο σκοτάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να αναβιώσει το όραμα του Καποδίστρια χρειάζονται παρατάξεις σαν τη ΚΟΙΝΩΝΙΑ πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια & σαν το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν χρειαζόμαστε παρατάξεις εκ των άνω,αλλά λαική ενότητα και στη βάση, διαμόρφωση κι οργάνωση λαικού μετώπου-πέρα από ιδεολογήματα και αριστερές,κεντρώες ή δεξιές αρλούμπες -ζωντανού στην κοινωνία,που διαμορφώνεται και "ζυμώνεται" ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ μέσα στο λαό-μέχρι να διαμορφωθεί η κρίσιμη μάζα,που θα απελευθερώσει τη χώρα από τους δοτούς-άνωθεν δοσμένους "σωτήρες"!Το λαικόπατριωτικό μέτωπο της ανατροπής είναι μόνο το ενιαίο παλλαικό μέτωπο(ε.πα.μ),το μόνο που έχει διαμορφωμένη,τεκμηριωμένη πρόταση μετάβασης στην αληθινή δημοκρατία,μέσα από εθνική και νομισματική ανεξαρτησία,λαική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη,φτάνει οι πιο πολλοί να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη της ζωής μας και της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. ΣΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΗΓΕΤΗ, ΕΙΧΕ ΑΝΑΜΙΞΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή