ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Τα «βάσανα» του Νότη στο Μπαλί ... Δεν θα απολαύσει τον εξωτικό παράδεισο λόγω ... φόρτου εργασίας

Share it:
Εχει και ο Νότης Μηταράκης τα βάσανά του (που φυσικά δεν μοιάζουν και πολύ με αυτά των απλών Ελλήνων πολιτών)! Ο υφυπουργός (κατ' ευφημισμόν) Ανάπτυξης, απαντώντας στο ρεπορτάζ της χθεσινής «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την επικείμενη επίσκεψή του στο Μπαλί, με αφορμή την
9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δεν κρύβει -εμμέσως πλην σαφώς- το παράπονό του διότι δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τις ποικίλες απολαύσεις του εξωτικού ινδονησιακού νησιού...
«Θα υπάρχει καθημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου στην Ινδονησία» διαβεβαιώνει με τη δέουσα σοβαρότητα ο κ. υφυπουργός, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «η ελληνική αντιπροσωπία θα έχει αυξημένες ευθύνες κατά τη σύνοδο του εν λόγω Συμβουλίου, καθώς από 1/1/2014 αναλαμβάνει την προεδρία του».

Με το (προς τι άραγε;) άγχος του να προεξοφλήσει ότι θα είναι επί επτά μέρες κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους, διαλογιζόμενος τα προβλήματα του παγκόσμιου εμπορίου, ο κ. Μηταράκης δεν κάνει πάντως τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει πλήρως το δημοσίευμα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το αντικείμενο της επίσκεψης ακούγεται ασφαλώς πολύ τεχνοκρατικό και κατά πάσα πιθανότητα τα χρονικά περιθώρια για άλλες δραστηριότητες (αν και οι μέρες είναι αρκετές) θα αποδειχθούν ασφυκτικά. Ετσι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ακόμη αν οι μετέχοντες στη Διάσκεψη, μεταξύ των οποίων και ο ημέτερος κ. Μηταράκης, θα προλάβουν -και σε ποιον βαθμό- να γευτούν τις διάφορες extreme απολαύσεις του ινδονησιακού παραδείσου».

Κατόπιν τούτου το μεγαλύτερο ίσως βάσανο για τον κ. Μηταράκη είναι η αυτοδέσμευσή του ότι κατά το «ταξιδάκι» του (συγγνώμη, την «υπηρεσιακή μετακίνηση») δεν θα υποκύψει στους πάσης φύσεως πειρασμούς που αντιμετωπίζει όποιος κανονικός άνθρωπος επισκέπτεται το Μπαλί: έναν τόσο γραφικό και εξωτικό προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό, που θυμίζει σκηνή από ταινία, με πλούσια δάση, βουνά και πανέμορφες παραλίες, με καταγάλανα νερά και ιδανικές θερμοκρασίες που τις κάνουν κατάλληλες για οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή και της νύχτας ακόμη.

Επίσης, προσηλωμένος στο υφυπουργικό του καθήκον, ο κ. Μηταράκης, για να παραμείνει συνεπής στις παραπάνω διαβεβαιώσεις του, θα πρέπει να απαρνηθεί το καλύτερο αξιοθέατο, το Ιερό Δάσος των Πιθήκων, όπου εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο μπορούν να δουν εκατοντάδες πιθήκους να πηδούν από πανύψηλα δέντρα, να περνούν από δίπλα τους, να κολυμπούν σε συντριβάνια και να παίζουν μαζί τους...

Κατά τα λοιπά, κατανάλωσε δύο σελίδες (και αρκετό από τον πολύτιμο, ως προς την αναζήτηση επενδυτών, χρόνο του...) για να επαναλάβει ως προς την ταμπακιέρα ό,τι έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία». Τουτέστιν ότι πηγαίνει όντως για τη σύνοδο του ΠΟΕ από 1 έως 7 Δεκεμβρίου και ότι τα 17.500 ευρώ είναι δέσμευση πίστωσης και όχι η τελική πληρωμή. Αν τελικώς τα πληρώσουν άλλοι, οφείλει να ενημερώσει ο ίδιος τους Ελληνες φορολογουμένους. Εως τότε η «παραπληροφόρηση» και ο «αφόρητος λαϊκισμός» θα βρίσκονται μόνο στη φαντασία του (πάντα σαλονάτου...) κ. Μηταράκη.

Ολη η απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης

To πλήρες κείμενο της απάντησης του Ν. Μηταράκη έχει ως εξής:

«Η υποτιθέμενη “αποκάλυψη” για τη συμμετοχή μου στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία είναι προϊόν στην καλύτερη περίπτωση είτε ενός αφόρητου λαϊκισμού και παντελούς άγνοιας των πραγματικών δεδομένων είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Πρώτον, δεν είναι “ταξιδάκι” στην Ινδονησία, αλλά υπηρεσιακή μετακίνηση, προκειμένου να εκπροσωπήσω τη χώρα στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δεύτερον, το ποσό που καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή και το σύνολο των εξόδων ολόκληρης της αποστολής είναι δέσμευση πίστωσης, όχι τελική πληρωμή. Που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και μικρότερο, σίγουρα όμως όχι μεγαλύτερο. Αλλωστε, ανάλογο δημοσίευμα είχε υπάρξει και στις 14 Απριλίου με αφορμή το κόστος της διήμερης παραμονής μου στο Δουβλίνο για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. Τελικά, το κόστος για τις διανυκτερεύσεις μού το κάλυψε η ιρλανδική προεδρία, αλλά αυτό δεν απασχόλησε τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, οι οποίοι άφησαν να αιωρούνται τα προηγούμενα λανθασμένα δημοσιεύματά τους, ενώ κατά τα λοιπά κόπτονται για την αντικειμενική πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών.

Τρίτον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι ο σημαντικότερος οργανισμός διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων για τη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου και στη Σύνοδο θα συμμετέχουν περίπου 180 κράτη.

Τέταρτον, στην 9η Υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως η πλήρης ελευθερία στις μεταφορές, που θα σημάνει την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για περιορισμένο αριθμό διελεύσεων των φορτηγών της από την Ελλάδα, η αποτροπή της κατάργησης των επιδοτήσεων από πλευράς της Ε.Ε. σε αγροτικά προϊόντα μείζονος ενδιαφέροντος, η προστασία προϊόντων ΠΟΠ κ.ά.

Πέμπτον, λόγω της κρισιμότητας των συζητήσεων η προεδρία της Ε.Ε. αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος De Gucht ειδοποίησαν τα κράτη-μέλη ότι θα υπάρχει καθημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου στην Ινδονησία, με σκοπό την παροχή διαπραγματευτικών οδηγιών στην Κομισιόν. Σημειώνεται δε ότι η ελληνική αντιπροσωπία θα έχει αυξημένες ευθύνες κατά τη Σύνοδο του εν λόγω Συμβουλίου, καθώς από 1ης-1-2014 αναλαμβάνει την προεδρία του.

Εκτον, παράλληλα με τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. θα συνεδριάζουν διαρκώς αρκετές ομάδες εργασίας, που θα προετοιμάζουν τα κείμενα των συμφωνιών και τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες ομάδες κρατών.

Εβδομον, η ελληνική αντιπροσωπία όχι μόνο θα είναι ολιγομελής αλλά θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα των διαβουλεύσεων. Σημειώνεται ότι τρίτες χώρες που κινούνται ανταγωνιστικά προς τα ελληνικά συμφέροντα, τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε., όχι μόνο θα διαθέτουν πολυάριθμες αποστολές, αλλά έχουν προγραμματίσει και σειρά εκδηλώσεων για την προώθηση των επιδιώξεών τους.

Παρά τις αντιξοότητες, στόχος και επιδίωξη της ελληνικής αποστολής είναι να είμαστε παρόντες και όχι απόντες, να είμαστε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές αυτών των κρίσιμων για τα εμπορικά μας συμφέροντα αποφάσεων. Ο λαϊκισμός, σε εποχή βαθιάς κρίσης, δεν προσφέρει υπηρεσία στον τόπο. Πολύ περισσότερο όταν στηρίζεται στη δημιουργία παραπλανητικών και ψευδών εντυπώσεων».
Share it:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Post A Comment:

1 comments: