ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Η Κίνα μόλις κατάφερε ένα τρομερό χτύπημα στις ΗΠΑ – «Αγόρασε» ολόκληρο τον πετρελαϊκό τομέα του Εκουαδόρ

Share it:
Τον πλήρη έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ θα έχει εις το εξής η Κίνα, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των Joshua Schneyer και Nichoals Medina Mora Perez για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Βρισκόμενο σε δεινή θέση έπειτα από τον αποκλεισμό του από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, συνέπεια της κρατικής χρεοκοπίας του με δημοσιονομικό χρέος άνω των 3.2 δισ. δολαρίων, το Εκουαδόρ στράφηκε για βοήθεια στην Κίνα.

Με αντάλλαγμα την κάλυψη του 62% των δημοσιονομικών αναγκών του για το 2013 – ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6.2 δισ. δολάρια – το κράτος του Εκουαδόρ εκχώρησε στην Κίνα το 90% των δικαιωμάτων εξαγωγής του πετρελαίου του για τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες ποσότητές του θα αφομοιωθούν από την κινεζική αγορά. Απεναντίας, οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να πωλούν το πετρέλαιο σε υποτιθέμενους εμπορικούς εταίρους του Εκουαδόρ με τεράστια κέρδη.

Αρκεί να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τις ετήσιες πωλήσεις του εκουαδοριανού πετρελαίου εκτιμώνται στα 13 δισ. δολάρια, ποσό τεράστιο σε σχέση με εκείνο που η Κίνα προτίθεται να «σπρώξει» στα κρατικά ταμεία του κρατιδίου της Νότιας Αμερικής.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κυριότερος παραλήπτης του εκουαδοριανού πετρελαίου είναι οι ΗΠΑ., ένα μεγάλο μέρος του χρέους των οποίων έχει επίσης εξαγοραστεί από την Κίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, είναι η πρώτη φορά που χώρα της Νότιας Αμερικής προχωράει στην διεθνοποίηση του πετρελαϊκου τομέα της. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα μονάχα κρατικοποιήσεις, ποτέ όμως τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών.
http://www.iefimerida.gr/
Share it:

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Post A Comment:

2 comments:

  1. Σήμερα(22/11/13) ήταν μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την παγκόσμια οικονομία...
    βεβαίως τέτοιου μεγέθους ειδήσεις περνάνε απαρατήρητες από τα δελτία των ελληνικών καναλιών, διότι εδώ πρωτεύον είναι η "κόντρα" του Τατσόπουλου με τον Μουλόπουλο !

    1. Σήμερα λοιπόν η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα ότι από εδώ και στο εξής θα σταματήσει να αποταμιεύει σε δολάρια (όσα έχει σιγά-σιγά θα τα ξοδεύει για να συνεχίσει να αγοράζει χρυσό αλλά και σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και στηρίζοντας το ευρώ αφού αυτό λόγω λιτότητας δεν πληθωρίζεται).
    2. Μετά από λίγες ώρες ήρθε και το δεύτερο μπαμ (πολύ πιο ηχηρό από το πρώτο)....η Κίνα (και πάλι) ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεση της να δημιουργήσει στην Σαγκάη μια καινούργια αγορά πετρελαίου όπου το πετρέλαιο δεν θα διαπραγματεύεται σε δολάρια αλλά πιθανόν (όπως ειπώθηκε) σε γουάν !!!.....
    Πάρτον κάτω τον Μπαράκ...

    Το 2ο είναι η πιο σημαντική είδηση των τελευταίων πολλών ετών... και εδώ δεν μιλάμε ούτε για τον Σαντάμ ούτε για τον Καντάφι... εδώ μαγκιές δεν χωράνε.
    3. Το τρίτο μπαμ ήρθε από δίπλα, από την Ινδία!
    Είναι γνωστό ότι η Ινδία καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών της αναγκών αγοράζοντας πετρέλαιο από το Ιράν.
    Είναι επίσης γνωστό ότι από την ώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν το εμπάργκο στο Ιράν, η Ινδία πλήρωνε σε χρυσό επειδή λόγω εμπάργκο το δολάριο δεν μπορούσε να μπει στο Ιράν.
    Αυτό που δεν είναι γνωστό (αλλά όχι ασήμαντο) είναι ότι Ιράν και Ινδία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε στις μεταξύ τους συναλλαγές να χρησιμοποιούν το ευρώ !

    Σχόλιο 1 : Μη περιμένεις ποτέ από τον Πρετεντέρη και τον Ευγγελάτο να αναλύουν τα παραπάνω....τους ξεπερνάει.

    Σχόλιο 2 : Ο μόνος που είχε κάνει κάτι τέτοιο ήταν ο Σαντάμ (πουλούσε πετρέλαιο και σε ευρώ) και είδαμε την τύχη του! ( μετά την εκτέλεσή του, επανέφεραν το μονοπώλιο του δολαρίου).
    Αλλά, βέβαια, τώρα ποιος θα τα βάλει με την Κίνα και την Ινδία;

    Σχόλιο 3 : Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μαζί, φτάνουμε δεν φτάνουμε τον μισό πληθυσμό της Κίνας.
    Εμείς οι λεγόμενοι Δυτικοί έχουμε σφίξει τα λουριά λόγω οικονομικής κρίσης και πολύ φυσιολογικά αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.
    Ορθά σκεπτόμενοι οι Κινέζοι τι κάνουν;

    Προχωρούν στην δημιουργία οικονομικών συνθηκών που με την σειρά τους θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί στην Κίνα μια μεσαία τάξη (που δεν υπάρχει) η οποία θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνει!
    Τόσοι πολλοί που είναι είναι σχετικά εύκολο να αντικαταστήσουν την αγορά που χάνουν λόγω κρίσης στην Δύση με δικούς τους καταναλωτές στηρίζοντας την ανάπτυξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ενώ υποτίθεται ότι είμαστε στην Ευρώπη και θα έπρεπε να ήμασταν κατά των συμφερόντων της ανατολής και υπέρ της δύσης χαίρομαι όταν χάνει το ευρώ ή το δολάριο, χαίρομαι που κάνει καλες συμφωνίες η Κίνα και το Ιράν. Η Ευρώπη και η Αμερική δεν έχουν κάτι να τους ενώνει και καθώς η λεγόμενη "δύση" επέλεξε να αυτοκαταστραφεί με πολυπολιτισμικότητα και παγκοσμιοποίηση τα δεδομένα της "ηγεμονίας" θα αλλάξουν και δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση αλλά με την σαπίλα που καίει τα θεμέλια σε όλη την δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή