Κάθε χρόνο υπάρχουν νέες απειλές και κάθε χρόνο υπάρχουν και λιγότερα χρήματα για να τις αντιμετωπίσουμε. Πώς μπορεί η έξυπνη άμυνα να λειτουργήσει υπό τέτοια πίεση;
Το περιοδικό του ΝΑΤΟ "NATO Review" εξετάζει πώς δύο μέλη η Ελλάδα και η Τουρκία θα
μπορούσαν να ειναι υποψήφιοι στην Έξυπνη Άμυνα.
Στις συνεντεύξεις ειναι κάποιες γνωστές προσωπικότητες του χώρου της άμυνας και της εξωτερικης πολιτικής, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Φραγκούλης Φράγκος, ο κύριος Θάνος Ντόκος Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ όπως και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.
Σύμφωνα με τον Θάνο Ντόκο διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ ακόμη και χωρίς την κρίση η Ελλάδα θα χρειαστεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της αμυντικής πολιτικής της και του στρατιωτικού μηχανισμου της για το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ωστόσο τονίζει αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Πολλά έχουν αλλάξει σε αυτο το μέρος του κόσμου δηλώνει όπως και οι ανάγκες άμυνας, τα μέσα και οι τεχνολογίες και τώρα με ακόμη πιο περιορισμένα οικονομικά μέσα χρειάζεται να γίνει μια σημαντική αλλαγή.
Στις δηλώσεις του ο πρώην Α/ΦΕΕΘΑ Φραγκούλης Φράγκος αναφέρει οτι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδεύουν τουλάχιστον 2% του εθνικού τους προυπολογισμου, επειδή όπως εξηγεί, πρέπει να έχουν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, οχι μόνο για να προστατεύουν τις ίδιες αλλα και για να έχουν τον έλεγχο παγκοσμίων προβλημάτων.
Ωστόσο υπάρχουν βέβαια και νέα προβλήματα όπως ειναι οι φυσικές καταστροφές, οι μετακινήσεις πληθυσμών αλλα και προβλήματα οργανωμένου εγκλήματος ή ακόμη και τρομοκρατίας δηλώνει ο κύριος Ντόκος. Η Al queda όπως εξηγεί μπορεί να μην ειναι ακόμη μέσα στο παιχνίδι αλλα η τρομοκρατία ειναι, οπότε χρειάζονται ένοπλες δυνάμεις με πολλές δυνατότητες που να μπορουν να μετακινηθούν εύκολα και που έχουν πολλαπλές ικανότητες.
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ υπογραμμίζει οτι η Τουρκία υποστηρίζει το πρόγραμμα Έξυπνης Άμυνας του ΝΑΤΟ απο την αρχή και επισημαίνει ωστόσο οτι στο πρόγραμμα της Έξυπνης Άμυνας ο στόχος δεν ειναι να μειώσουμε τα έξοδα αλλα να ξοδεύουμε τα χρήματα πιο αποτελεσματικά. Δίνει ως παράδειγμα την κατασκευή των αεροσκαφών F35 CSF μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν πολλές χώρες.
Βέβαια ενα απο τα πιθανά εμπόδια σε αυτόν τον τομέα της Έξυπνης Άμυνας ειναι το οτι απαιτείται απο τις χώρες μέλη να "μοιράζονται" σε ένα τομέα που ειναι καθαρά εθνικός.
Σύμφωνα με τον Sinan Ulgen Ερευνητή στο Carnegie Europe για να σκεφτουν δημιουργικά και να δουλέψουν μαζί κάποιες απο αυτές τις χώρες θα πρέπει να λύσουν ορισμένες απο τις "διαφορές" τους που παραμένουν στο τραπέζι, καθώς για να δημιουργηθεί μια πολυ πιο φιλόδοξη ατζέντα μεταξύ δυο χωρών στον τομέα της Έξυπνης Άμυνας ειναι απαραίτητο οι δυο χώρες να εμπιστεύονται η μια την αλλη.
Ο κύριος Ντόκος βλέπει τα πράγματα πολυ πιο απλά και δηλώνει στο ΝΑΤΟ Review "Δεν περιμένω αυτή η κυβέρνηση ή ακόμη και η επόμενη να καταβάλει πολλές προσπάθειες για την εξωτερική πολιτική. Ειναι ατυχές γιατί ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει ό, τι και να κάνουμε . Στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις αν παραμελήσουμε την εξωτερική πολιτική για πάρα πολύ καιρό. "
Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τα προβλήματα τους επισημαίνει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Φράγκος, "να βρούν λυσεις και μετά να μειώσουν τις ενοπλες δυνάμεις και να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Αυτο να γίνει για τους άλλους, για τα παιδιά τους και για το μέλλον."
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΝΑΤΟ REVIEW
http://www.onalert.gr/
Navigation
Ποια Ελλάδα;ποια Τουρκία;Φράγκο. Προωθείς την Ελληνοτουρκική συνομοσπονδία με Τούρκο-Ισραηλινή κατοχή & Αγγλική εποπτεία.Το ιστολόγιο "έσχατη γραμμή ανασχέσεως" τα λέει αυτά εδώ & χρόνια
ΑπάντησηΔιαγραφήMε αυτούς τους προδότες αν παν τα παιδιά μας για πόλεμο θα τα χάσουμε σε μια ώρα
ΑπάντησηΔιαγραφή