ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Ο πόλεμος δολαρίου - γουάν είναι σκληρότερος του δολαρίου-ευρώ

Share it:
Απόρρητο έγγραφο που έχει στα χέρια της η κινεζική ηγεσία, αποκαλύπτει πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ προτίθενται να "τεστάρουν" τις αντοχές του Πεκίνου μέσω στρατιωτικών τους προκλήσεων

Η ανάδυση της Κίνας αποτελεί πραγματική απειλή για τις Η.Π.Α. Οι αναδυόμενες δυνάμεις πάντα επιδιώκουν την κυριαρχία, ενώ όσες παρακμάζουν δεν παραδίνονται αμαχητί. Και αν λάβουμε υπόψη τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα των δυο αυτών χωρών, τότε ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ τους δεν είναι απίθανο να μεταβληθεί σε ένοπλο.

Ήδη, τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Η Κίνα δείχνει συνεχώς την ενόχλησή της για την αυξημένη δέσμευση των Η.Π.Α. στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και ιδιαίτερα στην στρατιωτική ενίσχυση της Αυστραλίας. "Επικρίνει με δριμύ τρόπο την ανάμειξη", όπως λέγει, των Η.Π.Α. στις εδαφικές διαφορές που έχει η Κίνα με τις γειτονικές της χώρες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα ανησυχεί τόσο επειδή οι Η.Π.Α. πήραν το μέρος της Ιαπωνίας στην τελευταία μεταξύ τους διένεξη (η οποία Ιαπωνία άρχισε να αυξάνει την στρατιωτική ισχύ της), όσο και την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, που δήλωσε πως η χώρα του σκοπεύει να στείλει 28.000 στρατιώτες στη Νότιο Κορέα, 50.000 στην Ιαπωνία και 5.000 πεζοναύτες στην Αυστραλία. Παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού αποστολών αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52 σε Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. Οι σχέσεις της Κίνας με αυτές τις χώρες βρίσκονται αυτήν τη περίοδο σε κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας "The People’s Daily", απόρρητο έγγραφο που έχει στα χέρια της η κινεζική ηγεσία, αποκαλύπτει πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ προτίθενται να "τεστάρουν" τις αντοχές του Πεκίνου μέσω στρατιωτικών τους προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την αύξηση αεροπορικής δύναμης στην περιοχή του Ειρηνικού που θα φέρει την άμεση αντίδραση του Πεκίνου. Την οποία έφερε, αφού οι Κινέζοι όρισαν στρατιωτική ζώνη, τα όρια της οποίας βρίσκουν αντίθετους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Ήδη υπήρξε εμπλοκή.

Από την πλευρά τους οι Η.Π.Α. κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα ότι βρίσκεται πίσω από όλες σχεδόν τις κυβερνοεπιθέσεις που παρατηρούνται τελευταία στα Επιτελεία των Ενόπλων της Δυνάμεων. Οι Η.Π.Α. λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως χώρα, σταδιακά δείχνουν να χάνουν το κυρίαρχο ρόλο που μέχρι τώρα είχαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, έτσι ώστε νέες ευκαιρίες να ξεπροβάλλουν για τις χώρες "μνηστήρες". Η Κίνα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων (ήδη προχθές ο Λευκός Οίκος έδειξε την ενόχλησή του στην πρόθεση του Ισραήλ να πωλήσει όπλα στους Κινέζους, ουσιαστικά την τεχνογνωσία τους), όπως επίσης μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό το Ιράν να αλλάξει τη στάση του, έγραψε το gdailynews.

Πώς μπορεί οι Αμερικανοί να ηρεμήσουν από την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας; Το καθόρισε ο κ. Ομπάμα, κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Ουέν Τζιαμπάο, στη συνάντηση που είχαν προ μηνών στο Μπαλί, όπου συζήτησαν για την αξία του κινεζικού νομίσματος, γουάν, καθώς και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο αυθαίρετος καθορισμός ισοτιμίας του νομίσματος από τους Κινέζους, είναι το μόνιμο θέμα συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών, και όχι μόνον αυτών. Κρατώντας, η Κίνα, το γουάν υποτιμημένο αλώνει τις αγορές στις οποίες μέχρι χθες κυριαρχούσαν οι Αμερικανοί. Λόγω του ότι οι Κινέζοι δεν είναι πρόθυμοι να αφήσουν το γουάν ελεύθερο, εξ ού και ο κίνδυνος πρόκλησης ακόμη και ένοπλης σύγκρουσης. Το έγραψα στην αρχή. Οι ισχυροί, δεν παραδίδονται εύκολα, ούτε οι ανερχόμενοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια να τους πάρουν το σκήπτρο.

Βέβαια, Αμερικανοί και Κινέζοι, κάνουν ένα σοβαρό λάθος, μη διδασκόμενοι από την ιστορία. Ότι κατακτάς εύκολα τους λαούς, όταν προηγηθεί πολιτιστική κατάκτηση. Η ισχύς των όπλων, φέρνει πρόσκαιρα αποτελέσματα. Η αμερικανική αυτοκρατορία, διήρκεσε μόνον λίγες δεκαετίες, με τους λαούς να διακατέχονται από αντιαμερικανισμό.

Γνωρίζοντας καλά αυτό ο κ. Yan Xuetong, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Πρύτανης διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, έγραψε στους "New York Times": «Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Κίνα για να κερδίσει την συμπάθεια του πλανήτη; Σύμφωνα με τους αρχαίους φιλοσόφους της, θα πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Η ανθρώπινη ηγεσία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ιδανικό μοντέλο στην ίδια την Κίνα, ώστε να εμπνέει και τους ξένους λαούς.

» Για να το πετύχει, θα πρέπει να πάψει να δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, και να φροντίσει να κλείσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η λατρεία του χρήματος θα πρέπει να αντικατασταθεί από την παραδοσιακή ηθική, και η πολιτική διαφθορά από την κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν θα το κάνει όμως, επειδή η οικονομική άνθηση της Κίνας, στηρίζεται κατά το ήμισυ στις πολυεθνικές που μετέφεραν εκεί την έδρα τους. Και πολυεθνικές που θα φροντίσουν για την "παραδοσιακή ηθική" και την "κοινωνική δικαιοσύνη", δεν γνώρισα.
Ο Μακεδών
Share it:

ΚΛΟΙΟΣ

Post A Comment:

0 comments: