Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μητσοτάκης θεωρεί το δημόσιο σαν έναν απο τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Ισχυρίζεται ότι αν η αναμόρφωση στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, θα είχαν αποφευχθεί οι μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων. Θεωρεί, ότι
οι επιλογές των παλαιοτέρων κυβερνήσεων να μην «ακουμπήσουν» τον σκληρό πυρήνα του δημοσίου, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Όπως εκτίμησε, τα κόμματα εξουσίας αντιλαμβάνονταν το κράτος ως ένα μηχανισμό διορισμών.
Σε συνέντευξή του ανεφέρει, ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, συνολικά πρέπει να τεθούν 25.000 άτομα σε καθεστώς κινητικότητας και να υπάρξουν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Είπε δε, ότι οι δύο αυτές κατηγορίες δεν ταυτίζονται, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν περιπτώσεις υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας και τελικά θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία μικρή μειοψηφία. Είπε ακόμη, ότι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα προκύψουν κυρίως από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι και εκείνοι που θα τελειώσει η σχέση εργασίας που έχουν με το Δημόσιο.
Θα γίνει της απόλυσης το κάγκελο…
Ο Μητσοτάκης συνεχίζοντας ακάθεκτος τη λογοδιάρροιά του είπε, ότι ο στόχος της μείωσης του δημοσίου έχει επιτευχθεί και από το γεγονός ότι βγαίνουν σε σύνταξη πολλοί περισσότεροι από όσους προσλαμβάνονται. «Το Δημόσιο μας σε απόλυτο αριθμό πλησιάζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι το Δημόσιο χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας - προαιρετικά- και αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.
Τόνισε ότι ο πολίτης είναι ο χρήστης του Δημοσίου, αυτός πληρώνει και το Δημόσιο πρέπει να είναι φιλικό, εξυπηρετικό και όχι γραφειοκρατικό.
Τέλος, σημείωσε ότι θα γίνει φέτος ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη, αλλά όπως είπε οι προσλήψεις θα γίνουν με κεντρικό προγραμματισμό.
H απάντηση
Ο υπ. Μεταρρύθμισης Μητοστάκης δεν έχει αντιληφθεί ούτε την αξία των σωστών οργανογραμμάτων, ούτε την έννοια του δημοσιονομικού κόστους. Οι Μητσοτάκηδες γενικά δεν έχουν αντίληψη της πολιτικής δεοντολογίας. Δεν έχουν προσφέρει στον τόπο.
Οργανόγραμμα σημαίνει σταθερός αριθμός υπαλλήλων σε κάθε υπουργείο με το καθένα τους να έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Η καλή λειτουργία του κράτους απαιτεί την ύπαρξη μακροχρόνιων οργανογραμμάτων που να μη αλλάσσουν. Από ότι ξέρω οργανογράμματα στα υπουργεία δεν υπήρξαν ποτέ και ούτε τώρα έγιναν επι Μητοστάκη, Η Τρόικα ασύμμετρα απολύει κόσμο με τη συμμαχία των προθύμων υπουργών απο ομάδες εργαζομένων, που δεν μπορούν να προβάλλουν αντίσταση. Ετσι, στο υπ. Οικονομικών που έχουν μαζευτεί τα παιδιά του συστήματος (οι πρώην υπάλληλοι της Βουλής) μόνο ελάχιστοι θα μετακινηθούν ή θα απολυθούν.
Η πρόσληψη φέτος ενός σημαντικού αριθμού υπαλλήλων με κεντρικό “προγραμματισμό”, όπως λέει ο υπουργός επιβεβαιώνει την ανυπαρξία των οργανογραμμάτων και την απλή υποταγή της Ελληνικής κυβέρνησης στης εντολές της Τρόικας πέρα απο κάθε αναπτυξιακή στρατηγική.
Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τη σημασία του όρου “οργανόγραμμα” και αυτό είναι προφανές. Δεν κάνει για πολιτικός ο Μητσοτάκης. Δεν κάνει το παιδί. Αυτά τα παιδιά των επιγόνων μόνο για μπάνια στις παραλίες είναι…
O αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Το κόστος τους έχει σημασία ή υπερκοστολόγηση της εργασίας τους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι το πρόβλημα. Αν το κράτος είχε παραγωγή, άν όλοι πλήρωναν τους φόρους, αν οι τράπεζες δεν είχαν φάει τις καταθέσεις, αν οι εφοπλιστές πλήρωναν τα 15 δις. ευρώ το χρόνο που έπρεπε να πληρώνουν τότε οι σχετικές δαπάνες που αφορούν το δημόσιο τομέα θα ήταν μικρές και δεν θα απολυόταν ούτε ένας.
Αν όμως δεν απολυθεί κόσμος ούτε λεφτά για τις τράπεζες θα υπάρξουν για να μη βουλιάξουν απο τα κόκκινα δάνεια που θα τους σκάνε συνέχεια και για όσο αντέξουν (χωρίς να γίνει bail - in στις καταθέσεις) ούτε ο κόσμος θα εξαναγκασθεί στην πώληση της κατοικίας του ώστε να ξεκινήσουν οι business του Real Estate, για τις οποίες ήδη πολλά νέα αλλά και παλαιά τραπεζικά τζάκια έχουν προετοιμασθεί, γνωρίζοντας εκ των έσω τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ας τα ξαναπούμε άλλη μια φορά.
Τα πιο κρίσιμα προβλήματα της χώρας είναι δύο, η κακή δημοσιονομική πολιτική και η έλλειψη παραγωγής.
Πίσω απο αυτά είναι
-η έλλειψη δικαιοσύνης, η εξαίρεση απο τους νόμους των εκλεκτών, η συγκάλυψη σκανδάλων,
-η κακή παιδεία, η κακή οργάνωση της έρευνας και των ΑΕΙ, η χρόνια αστάθεια στην Παιδεία, η αλλαγή του τρόπου εξετάσεων κάθε τόσο
-η κακή δομή της οικονομίας, η άνιση φορολόγιση, η συχνή αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας
-η κακή λειτουργία των ΜΜΕ και του ΕΣΡ, η πολυθεσία των δημοσιογράφων και το τεράστιο και καλοδιατηρημένο σύστημα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που ακμάζει,
-η κομπίνα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι οποίες δεν έγιναν κρατικές για να μη γίνει έλεγχος και μαθευτεί ποιοί απο τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα έφαγαν τα λεφτά
-τα λεφτά των ενισχύσεων της ΕΕ που φαγώθηκαν, η κακή ακόμη και τώρα ενίσχυση των πειχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ
-τα σκάνδαλα στις ΔΕΚΟ, η ενίσχυση των εργατοπατέρων, οι υπερβάσεις πέραν κάθε λογικής στα επιδόματα και πολλά άλλα.
Ανάπτυξη με νέα διόδια, με κοινωφελή έργα και μοιράζοντας τα λεφτά του ΕΣΠΑ σε τρίχες, σε φίλους και σε μισθούς δεν γίνεται.
Επί 4 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Όλα γίνονται περιστασιακά ή λάθος, αφού λάθος είναι και το μοντέλο αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης. Αρα ο στόχος είναι άλλοςαπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεν το βλέπετε αυτό;
Τουλάχιστον στο θέμα της διόρθωσης των δημοσιονομικών στο κομμάτι που αφορά το δημόσιο, το παραδέχεται και ο υπ. Μεταρρύθμισης. Για τα άλλα όμως, κρατάει τη σιωπή των αμνών…
Τα τελευταία 4 χρόνια καμμιά σοβαρή βιομηχανία δεν έχει γίνει στην χώρα. Αντίθετα πολλές έκλεισαν ενώ εκείνες που παρήγαγαν κέρδος όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ ξεπουλήθηκαν χωρίς τεκμηριωμένη λογική. Τα ΕΑΣ επίσης όπως και τα ναυπηγεία αφέθηκαν μετά απο χιλιάδες λάθος “επιλογές” στη τύχη τους για να πουληθούν αντι πινακίου φακής και η χώρα να χάσει διαδοχικά και με σχέδιο πολλούς απο τους συνδετικούς κρίκους, που συνιστούν μια Εθνική κυριαρχία.
Eπί Σαμαρά του Μλκα όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ο ίδιος δημόσια, το Ελληνικό Ναυτικό καταργήθηκε, η άμυνα συνεχίζει να διαλύεται, η διαχείρηση της ενέργειας είναι λάθος, η ΑΟΖ δεν προκηρύχτηκε ενώ η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι για τον κάθε μετανάστη, μια χώρα που δεν διαθέτει την οικονομική ευμάρεια και τη κοινωνική χωρητικότητα να απορροφήσει χωρίς να απορροφηθεί ένα τεράστια επικίνδυνο ισλαμικό στοιχείο που έχει εισαχθεί στη χώρα για να χρησιμοποιηθεί αργότερα σαν παράγοντας αποσταθεροποίησης και Συριοποίησης της.
Οι διορισμοί στο δημόσιο που δεν έπρεπε να γίνουν για να μην αδειάσει η ύπαιθρος αλλά και οι παλαιότερα εξαγορές μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια το κλείσιμο τους δεν θα ήταν δυνατό να προκύψει χωρίς τη συνέργεια και τη συμμαχία πολιτκών προσώπων. Αν δεν αλλάξουν οι διοικούντες την ιστορία στα μέτρα τους και αν δεν σκοτώσουν κανένα νέο Μπάτση που θα τα βγάζει στη φόρα ότι γίνεται, τότε μπορεί να γραφούν και αυτά με μελανά χρώματα στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.
Οι επενδύσεις που έγιναν όπως της COSCO δεν προσφέρουν στο κράτος πλήν κάποιων θέσεων εργασίας με μειωμένα εργατικά δικαιώματα και αντιλήψεις Κίνας. Η COSCO στον Πειραιά λειτουργεί σαν ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη), δεν πληρώνει φόρους και τα προιόντα της περνάνε transit. Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες “επενδύσεις” σε λιμάνια και αεροδρόμια. H κυβέρνηση φροντίζει για αυτό. Οι Έλληνες θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί γιατί στις ΕΟΖ τα αριστερά οικονομικά ιδεώδη απο τον ανταγωνισμό των εργατικών χεριών των μεταναστών δεν θα μπορούν να αναγνωρισθούν.
Ενα πρόβλημα που έχει η χώρα είναι ότι δεν προώθησε και δεν προωθεί την παραγωγή δευτερογενών προιόντων είτε λόγω έλλειψης τεχνολογίας είτε διότι κάποιοι στις κυβερνήσεις που πέρασαν πήραν λεφτά για να μη κάνουν αυτό που πρέπει και έκαναν κάθε τι για να περιορισθεί και να κλείσει στο τέλος η Ελληνική Βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε τόσο χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος επιδοτείται κάποιο νέο τεχνολογικό προιόν του εξωτερικού π.χ. αυτοκίνητα, σόμπες, ηλιακά κοκ.
Η εξαγωγή μόνο αλουμίνας ή μόνο χρυσού ή μόνο ζεόλιθου και όχι δευτερογενών προιόντων τους είναι απαράδεκτο να συμβαίνει γιατί έτσι συνεχώς θα αμβλύνεται η διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ της Ελλάδας και των ανεπτυγμένων χωρών του Βορρά της ΕΕ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οδηγείται σε ύφεση ενώ η απαλλοτρίωση των τραπεζικών καταθέσεων είναι πρό των πυλών. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Σας επισημαίνω , ότι
-ΑΝ ήταν πατριώτες οι σημερινοί πολιτικοί θα απαιτούσαν απο τους “επενδυτές” που κουβαλάνε για την αρπαχτή την επανεπένδυση των κερδών τους στην Ελλάδα.
-ΑΝ δεν ήθελαν απολύσεις θα κατέθεταν τα οργανογράμματα του δημόσιου τομέα στη Βουλή, ώστε μελλοντικά να μη υπάρξουν άλλες απολύσεις. Σε ένα σωστό οργανόγραμμα, ο αριθμός των υπαλλήλων ή των λειτουργών δεν αλλάζει ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται τόσοι θα πρέπει και να μπαίνουν, δηλαδή η ψηφοθηρία δεν θα συνεχιστεί όπως γινόταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Δεν ξέρω αν είναι προδότες ή αν είναι μλκες στη κυβέρνηση όπως αυτοπροδιορίζονται οι ίδιοι, αυτό που ξέρω είναι ότι δεν γίνεται τίποτα το σωστό. Λείπουν τα πρόσωπα, oι γνώσεις, οι αρχές και οι αξίες...
Κατά τη γνώμη μου μόνος στόχος του παρόντος πολιτικού συστήματος είναι η συνεχής οικονομική ύφεση και η απεμπώληση των πηγών ενέργειας και πλούτου της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές. Η ύπαρξη ενός νέου δανειακού πακέτου και μιας νέας αντισυνταγματικής σύμβασης, όπως όσες προηγήθηκαν δεν θα διορθώσει το πρόβλημα της χώρας που είναι η έλλειψη παραγωγής αλλά θα της παρατείνει τον αργό θάνατο και θα την οδηγήσει σε ευκολότερη διάλυση.
Οι Έλληνες πολίτες θα μπορεί να έχουν μεροκάματα αλλά θα είναι φτηνά και δεν θα τους φτάνουν να πάρουν ούτε Γερμανικό γάλα. Οι τράγοι, οι αγελάδες, τα σπίτια και τα χωράφια θα ανήκουν σε άλλους.
Navigation
Post A Comment:
0 comments: