Η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αύξησης της ευημερίας των λαών των τριών χωρών, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης.
Μετά την... τρύπια στρατηγική του '90 για μια Ελλάδα «χρηματοοικονομικό κέντρο» των Βαλκανίων, τώρα σειρά έχουν οι οραματισμοί του «ενεργειακού κόμβου».
Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της υπογραφής αύριο στην Λευκωσία μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών.
Απαντώντας σε σχετική για την ελληνική ΑΟΖ ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η θέσπιση της αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, χειρίζονται με απόλυτη υπευθυνότητα και πλήρη συντονισμό το ζήτημα της προώθησης της ελληνικής ΑΟΖ».
Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Μανιάτης και το έργο EuroAsia Interconnector, που το 2016 αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο και θα έχει την δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 2000 MW.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αθήνα και Λευκωσία από κοινού θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τουρκικές και άλλες πιέσεις για κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
με πληροφορίες ΑΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=379056
Navigation
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ http://esxatianasxesi.blogspot.com/'