ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Πώς σχεδιάζουν να μοιράσουν σε δόσεις το σοκ «Τρικ» από Σταϊκούρα με συμπληρωματικό Προϋπολογισμό

Share it:
Τρόπους απεγκλωβισμού από τη γραμμή «αντίστασης» στην τρόικα αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση, που τρέμει στην ιδέα των νέων μέτρων τα οποία θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ως «ανακάλυψη» προβάρουν κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνεργασία με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, την ιδέα ενός συμπληρωματικού Προϋπολογισμού εντός του 2014 που θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία δεν θα πάρουμε από την αρχή με την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στην ουσία εισηγούνται ένα «ταχυδακτυλουργικό τρικ» που αποσκοπεί, όπως λένε, να κινηθούμε «βλέποντας και κάνοντας», και κυρίως με στόχο να μη συμπιεστεί περισσότερο η ελληνική κοινωνία.

Βέβαια, και μόνο σκεπτόμενοι (όσοι τη σκέπτονται) την κατάθεση ενός συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, παραδέχονται την ήττα τους και βέβαια η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική, καθώς η τρόικα μάλλον θα απορρίψει και αυτή την ιδέα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρύπα στον Προϋπολογισμό του 2014 δεν θα είναι μεγαλύτερη από 500.000.000 ευρώ, σε αντίθεση με την τρόικα, που επισημαίνει ότι θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι προτιμά έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο θέσεις και υποστηρίζει ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Στα μέτρα που προβάλλει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500.000.000 ευρώ, οι οποίες θα αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει ενδεχομένως σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

-Εσοδα 200.000.000 ευρώ περίπου από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

-100.000.000 ευρώ περίπου που θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.

-Τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).

-Εξοικονόμηση πόρων αναμένεται και από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών.

Πάντως σύμφωνα με «δημοσκόπηση» του πρακτορείου Reuters η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει αναιμική ανάκαμψη το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 31 οικονομολόγων, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 0,2%, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που βλέπουν ανάπτυξη 0,6%.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, με τη σωρευτική ύφεση να διαμορφώνεται από το 2008 στο 25%.
Share it:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Post A Comment:

1 comments:

  1. ΠΟΙΟ ΣΟΚ ΡΕ; ΟΛΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΡΗΜΑΔ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΛΙΚΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή