ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιδίδονται σε όργιο προπαγάνδας για να δικαιολογήσουν το προαποφασισμένο χτύπημα στη Συρία. Αντιστάσεις από Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε 4 μέρες θα ολοκληρωθούν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τα
χημικά. Για προβοκάτσια αντιπολίτευσης και Δύσης μιλούν οι εκπρόσωποι του Ασαντ
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Περιχαρακωμένοι σε «κόκκινες γραμμές», γεωστρατηγικά συμφέροντα, στρατιωτικο-πολιτικά διλήμματα και προειλημμένες αποφάσεις, οι πέντε «ισχυρότεροι» του πλανήτη συγκεντρώθηκαν χθες, κεκλεισμένων των θυρών, στη Νέα Υόρκη, για να αποφασίσουν ποια είναι η αρμόζουσα απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην -διαρκή εδώ και δυόμισι χρόνια- αιματοχυσία της Συρίας. Αποκορύφωμά της είναι η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, πριν από μία εβδομάδα…
Στον απόηχο των εκκλήσεων του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προς τη διεθνή κοινότητα, να δώσει «τέσσερις ημέρες ακόμη» στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους στη Συρία -και παράλληλα «μία ευκαιρία στην ειρήνη»-, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) συγκλήθηκαν εκτάκτως σε προπαρασκευαστική συνάντηση, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου. Ενεκα των σινο-ρωσικών αντιδράσεων, η συνεδρίαση ελύθη -όχι και τόσον… ησύχως- μέσα σε μία ώρα!
Διαρροές, αλλά όχι αποδείξεις
Η εξέλιξη ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Στο τραπέζι, εξάλλου, το Λονδίνο έβαλε ένα προσχέδιο καταδικαστικού ψηφίσματος για τη Συρία που -κατά το πρότυπο του μεσοβέζικου ψηφίσματος του 2011 για τη Λιβύη- θα ενέκρινε τα «απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων», βάσει του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει την προσφυγή στη στρατιωτική βία, σε περίπτωση που κριθεί ότι απειλείται η ειρήνη και η διεθνής ασφάλεια.
Παραμένει πάντως άγνωστο εάν στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία, που λέγεται ότι έχουν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών συμμάχων και δείχνουν ως «ένοχο» το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Οι σχετικές διαρροές είχαν αρχίσει λίγες ώρες νωρίτερα στον διεθνή Τύπο, για το πώς οι Ισραηλινοί μεταβίβασαν στους Αμερικανούς υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του συριακού υπουργείου Αμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας Χημικών Οπλων, αμέσως μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ζητώντας εξηγήσεις. Τώρα, αναφέρει η «Wall Street Journal», «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο Χαλέπι εάν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να απαντήσει άμεσα στην κρίση»…
Οι συριακές «βόμβες» άρχισαν πράγματι να πέφτουν από χθες «βροχή», πλην όμως στο διπλωματικό πεδίο. Λίγα μέτρα από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας -όπου οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έριχναν το «μπαλάκι» στην Ρωσία και στην Κίνα, προσβλέποντας -στη χειρότερη των περιπτώσεων- στη διπλωματική απομόνωσή τους- ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ-Τζααφάρι «πυροβολούσε» τους δημοσιογράφους με θεωρίες και καταγγελίες.
«Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας» είπε, τονίζοντας ότι «οι ένοπλες ομάδες -όπως η σαλαφιστική αλ Νούσρα- έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».«Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να φτιάξουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να τα μεταφέρουν στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».
Καταγγελίες των Σύρων
Κατήγγειλε μάλιστα τρία ακόμη «ειδεχθή περιστατικά που σημειώθηκαν στην επαρχία της Δαμασκού στις 22, 24 και 25 Αυγούστου, στα οποία μέλη του συριακού στρατού εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια», δείχνοντας προς τους αντάρτες. Και -σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει στη Δαμασκό λίγο ακόμη χρόνο- ζήτησε εγγράφως από τον Μπαν Κι-Μουν να διατάξει τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να διεξάγουν έρευνες για το θέμα. Τα «αποδεικτικά στοιχεία» υποστήριξε ότι παρέδωσε προσωπικά χθες στο κλιμάκιο του ΟΗΕ ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών της Συρίας, Φάιζαλ Μοκντάντ. Μάλιστα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι βοήθησαν «τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων». «Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα από τις ίδιες οργανώσεις εναντίον του λαού της Ευρώπης» είπε…
Καθώς τα «κόκκινα τηλέφωνα» είχαν ανάψει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης (από τις 21 του μήνα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τουλάχιστον 88 τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες, προσπαθώντας να κάμψει τις τελευταίες αντιρρήσεις όσων Ευρωπαίων ζητούν έγκριση από τον ΟΗΕ πριν από ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, μεταξύ αυτών σημαντικοί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, αρκετοί με ενεργή ανάμιξη στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Νορβηγία), ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε χθες ότι η χρήση χημικών όπλων είναι «απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», δείχνοντας κι αυτός προς το καθεστώς Ασαντ. Η Συμμαχία -τόνισε με νόημα- θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στη Συρία.
Το ίδιο, ωστόσο, διεμήνυσε χθες κι ένα παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»: ένα συνονθύλευμα από εξτρεμιστικά στοιχεία του Ιράκ και της Συρίας, που διατηρούν με την Αλ Κάιντα «ομφάλιο λώρο». Επειτα από συνάντηση εκπροσώπων οκτώ συριακών οργανώσεων -αναφέρει το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE Monitoring Group- εξεδόθη ανακοίνωση, με ημερομηνία 26 Αυγούστου και απειλές για «ένα «ηφαίστειο εκδίκησης» σε αντίποινα για τις σφαγές του καθεστώτος σε βάρος του λαού μας στην Ανατολική Γούτα, η τελευταία από τις οποίες ήταν η σφαγή με χημικά όπλα». Αυτή, προειδοποιούν οι σαλαφιστές, θα αφορά πλήγματα κύριων εγκαταστάσεων του καθεστώτος Ασαντ, «συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας, κέντρων υποστήριξης, προμηθειών κι εκπαίδευσης, καθώς και υποδομών».
Navigation
Προβοκατορες.
ΑπάντησηΔιαγραφή