Προφανώς μάθαμε να ενοχλούμαστε στα εύκολα, και να μην αντιδρούμε στα δύσκολα. Μας πειράζουν οι καμπάνες, αλλά για το ότι μας γδέρνουν τρία χρόνια,και διαλύουν τη χώρα μας, "σκασίλα" μας.
Τα παράπονα πολλών πολιτών (άραγε προοδευτικών;) που ζουν κοντά εκκλησίες για τις κωδωνοκρουσίες εισακούσθηκαν καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο στους Ναούς συνιστώντας στους ιερείς να βάζουν σε λειτουργία της καμπάνες με προσοχή και διάκριση, ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας.
«Δια του παρόντος και κατόπιν σχετικών διαμαρτυριών, εκφρασθείσων υπό ενίων πολιτών, εφιστώμεν την προσοχή υμών περί του θέματος της υπερβολικής και ακρίτου χρήσεως των κωδώνων των ιερών ναών» αναφέρεται στην εγκύκλιο που απέστειλε στους Ιερούς Ναούς την Τρίτη.
Ειδικότερα, μέσα από την εγκύκλιο συνίσταται η χρήση των καμπανών με προσοχή και διάκριση, καθώς και η ηπιότερη και πιο σύντομη λειτουργία τους, ακόμη και η διακοπή, για όσες είναι συνδεδεμένες με ρολόγια, στις ώρες κοινής ησυχίας και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το σημείωμα υπογράφεται με εντολή του κ. Ιερώνυμου από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Παπαγιάννη.
defencenet.gr
Navigation
Κ ΥΚ Λ Ο Σ Π Ο Ι Ο ΤΗ Τ Α Σ Ζ Ω Η Σ ΠΟΡΙΣΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή(ΝΟΜΟΣ 3094/2003 “Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις”, άρθρο 4, παράγραφος 6)
Υποθέσεις: 17005/2003, 10873/99)
ΘΕΜΑ: ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΑΩΝ
IV. Η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη
Α.
Η προστασία από το θόρυβο ως ειδική συνταγµατική υποχρέωση του κράτους
Σύµφωνα µε το άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγµατος, «… Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά µε τη λατρεία της τελούνται ανεµπόδιστα υπό την προστασία των νόµων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δηµόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη…».
Επίσης στο άρθρο 24 του Συντάγµατος προβλέπεται ότι «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωµα του καθενός». Ο κοινός νοµοθέτης εξειδίκευσε στο βασικό περιβαλλοντικό νόµο την προστασία από την ηχορύπανση ως µορφή προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριµένα, ο νοµοθέτης στο Ν. 1650/86 (για την προστασία του περιβάλλοντος), ο οποίος, µεταξύ άλλων, έχει ως βασικό στόχο τη «διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και από τις διάφορες µορφές υποβάθµισης του περιβάλλοντος και ειδικότερα από τη ρύπανση και τις οχλήσεις» (άρθρο 1), όρισε ότι ως ρύπανση νοείται «… η παρουσία στο περιβάλλον ρύπων, δηλαδή κάθε είδους ουσιών, θορύβου… σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια που µπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία…» (άρθρο 2). Επίσης, στο άρθρο 14 του Ν.1650/86 προβλέπονται ειδικές ρυθµίσεις για την «προστασία από το θόρυβο». Τέλος, το κρίσιµο νοµικό πλαίσιο για την προστασία από το θόρυβο συµπληρώνεται, σε ό,τι αφορά τις κρίσιµες εγκαταστάσεις, µε το Π.∆. 1180/81 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία βιοµηχανιών, βιοτεχνιών, αποθηκών και πάσης φύσεως µηχανολογικών εγκαταστάσεων.....
OΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήH ηχορρύπανση είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι και είναι αντίστοιχης σοβαρότητας με αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν θεσπιστεί όρια επιτρεπόμενου θορύβου στις αστικές περιοχές έως 55 dB κατά τις εργάσιμες ώρες και 45 dB τις ώρες κοινής ησυχίας.
H έκθεση σε έντονο, συχνό και διαρκή θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια ακοής, ενώ διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Ενδεικτικά αναφέρεται η ένταση του θορύβου:
— Θρόισμα φύλλων... 15 dB.
— Συνήθης κίνηση στο σπίτι... 40 dB.
— Ήπια κυκλοφορία... 50 dB.
— Συνηθισμένη συνομιλία... 60 dB.
— Δρόμος έντονης κυκλοφορίας... 80 dB.
— Xτύπημα τηλεφώνου... 80 dB.
— Κομπρεσέρ... 90 dB.
— Στερεοφωνικό αυτοκινήτου,ή μουσική σε ντισκοτέκ..100-110 dB.
— Απογείωση αεροσκάφους... 140 dB.
OΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ!!!
Για ποιον χτυπούν οι καμπάνες... τόσο, μα τόσο δυνατά, αναρωτιόταν μια γυναίκα στο Ηράκλειο της Kρήτης, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε μακρά διαμάχη με δημόσιες υπηρεσίες, η οποία κατέληξε, πρόσφατα, στη σύνταξη πορίσματος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το πρόβλημά της ξεκίνησε το 1995, όταν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας του οικισμού Γουρνών Πεδιάδος, στο νομό Ηρακλείου, τοποθετήθηκε ηλεκτρομηχανολογικό σύστημα κρούσης καμπανών με αποτέλεσμα αυτές να χτυπούν εκκωφαντικά. Ανταποκρινόμενοι οι υπάλληλοι του Πολεοδομικού Γραφείου Ηρακλείου στην καταγγελία της ενδιαφερομένης, προέβησαν σε σχετική αυτοψία και διαπίστωσαν ότι η συνολική στάθμη θορύβου από το χτύπημα της καμπάνας ήταν 90dB (όταν σχετικό Π.Δ. θέτει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 50 ντεσιμπέλ).....
Επίσης, σημείωσαν ότι η εκπεμπόμενη στάθμη θορύβου «...επιβαρύνει κατά πολύ την υπάρχουσα στάθμη θορύβου της περιοχής και υπερβαίνει το ανώτερο επιτρεπτό όριο του άρθρου 2 παρ. 5 του Π.Δ. 1180/81...». Στη συνέχεια άνδρες του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας της περιοχής έθεσαν το ζήτημα στον εφημέριο του ναού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά, αποφασίστηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αντικατάσταση της καμπάνας με μικρότερη και τα χτυπήματα αυτής (που σήμαιναν την ώρα) να διακόπτονται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. H ιστορία όμως δεν έληξε εκεί, καθώς ένα μήνα αργότερα το Πολεοδομικό Γραφείο Ηρακλείου πραγματοποίησε νέα αυτοψία στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος από τους χτύπους της καμπάνας ανερχόταν στα 86dB!!!
Kαθώς τα παράπονα των κατοίκων συνεχίστηκαν, το Πολεοδομικό Γραφείο προχώρησε σε νέα μέτρηση που υπέδειξε ότι η στάθμη θορύβου αγγίζει τα 100 dB!!!
H αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε στο νομάρχη Ηρακλείου τη διακοπή λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού κρούσης των καμπανών στο πλαίσιο της θείας λειτουργίας και για τη λειτουργία του ρολογιού καθώς και την επιβολή διοικητικού προστίμου στον εφημέριο του ναού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Οι μετρήσεις συνεχίστηκαν, μαζί και οι παραβιάσεις του επιτρεπόμενου ορίου θορύβου. Επειδή όμως δεν επιβλήθηκε καμία διοικητική κύρωση, κάτοικοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο όμως απέρριψε την αίτηση παύσης της σήμανσης των καμπανών. O τότε νομάρχης Ηρακλείου με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Kρήτης εξηγούσε το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης (143/1997) ισχυριζόμενος παράλληλα ότι οι δύο τελευταίες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν απηχούσαν τις προσωπικές απόψεις του υπαλλήλου, ενώ καταδίκασε και την κοινοποίηση των μετρήσεων που είχαν προηγηθεί χαρακτηρίζοντάς την ως διαρροή εγγράφων. Επεσήμανε επίσης ότι η λειτουργία των καμπανών του ναού δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί θορύβου. O Συνήγορος του Πολίτη που δέχτηκε την αναφορά το 1999 ζήτησε με έγγραφά του από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία την εκ νέου μέτρηση θορύβου.
H διεύθυνση Eλέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (EAPΘ) του YΠEXΩΔE διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τεχνική νομοθεσία στην οποία να υπάγονται οι καμπάνες της εκκλησίας, ωστόσο αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος λόγω των αυξημένων καταγγελιών. O Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει στο YΠEXΩΔE ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου είναι 50dB και ζητεί την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου σχετικά με την υπαγωγή των καμπανών των εκκλησιών στο Π.Δ. που αφορά τις πηγές ηχορύπανσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12-05-2005._
ΒΑΡΑΝΕ ΔΕΝ ΒΑΡΑΝΕ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΜΟΥΕΖΙΝΗ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τον παμε γαμνιοντας απο εκει που καταγεται ... Μαλακες Ε ΛΛ ....
Διαγραφήπολα λεφτα εχει ξοδεψει η εκκλησια για τους ψηφιακους καμπανοκρουστες, μιλαμε για 10 χιλιαρικα περιπου η καθε εγκατασταση . αν εγινε αναβαθμιση σε 100 ναους δηλαδη , ενα μυριο ευρω .πολα τα λεφτα που πανε σε μιζες μιας και δεν ειναι και πολοι αυτοι που βαζουν αυτους τους μηχανισμους , σιγουρα ειναι ποιο λιγοι απο τους ανθρωπους που διαφημιζει οτι βοηθα η εκκλησια με μισο κιλο ριζι .
ΑπάντησηΔιαγραφή