Ο Τόμσεν ομολογεί το έγκλημα - Μίλησε για μείωση μισθών
Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους του μνημονίου, χωρίς νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνισε χθες στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Ο ίδιος παραδέχτηκε και
το ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και αυξήσεις φόρων». Ο Π. Τόμσεν προέβλεψε ανάκαμψη από το 2014 σε αντίθεση με την κυβέρνηση που διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα την τοποθετούσε μέχρι πρόσφατα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι πλέον στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό, ώστε να ζητήσουμε, όπως είπε, «την εφαρμογή της ρήτρας για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους».
Ο κ. Τομσεν φρόντισε να υπογραμμίσει στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει ακόμα και αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Σημείωσε ότι εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού η απομάκρυνση από το Δημόσιο των υπαλλήλων που δεν αποδίδουν και επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, εξαιρετικά ταλαντούχων, που μπορούν να αντικαταστήσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους» και εξήγησε ότι μέχρι το 2014 θα φύγουν αρκετές χιλιάδες και στη θέση τους θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι με προσόντα και πτυχία.
Οσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής (από την οποία θα κριθεί η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων), ο κ. Τόμσεν είπε ότι ελάχιστα έχει πετύχει η κυβέρνηση, διατυπώνοντας για μια ακόμα φορά τη θέση του: «Πολλοί, ακόμη, από τους πλουσίους δεν πληρώνουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες περικοπές».
«Η προσαρμογή δεν έγινε πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρξε άνιση κατανομή των βαρών ανάμεσα στους φορολογουμένους, κάτι που έχει δικαιολογημένα εγείρει κοινωνικές αντιδράσεις» παραδέχτηκε ο κ. Τόμσεν, αναφερόμενος στα μέτρα του μνημονίου.
Ως «αδικίες» του προγράμματος προσαρμογής χαρακτήρισε:
- Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολύ πλούσιοι, οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με ψαλιδισμένους τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Στο σημείο αυτό ο κ. Τόμσεν παραδέχτηκε επίσης ότι το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης στη χώρα μας.
- Το γεγονός ότι, ενώ οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα, δεν έχουν μειωθεί αντιστοίχως οι τιμές στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς, ενώ, από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης αποτελούν τη εγγύηση ότι οι τράπεζες αργά αλλά σταθερά θα διευρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Σημείωσε δε ότι «δεν θέλουμε η Πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις».
Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής (για την περίοδο 2010-2016) και τα 3/4 του στόχου για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ανέφερε επίσης ότι η πορεία των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική το 1ο δίμηνο του έτους, ενώ, όπως εκτίμησε, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος τα 16.000.000.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο, αλλά θα μας κρατήσουν εντός της ευρωζώνης, ψεύδονται ασυστόλως».
Στέλιος Κράλογλου
Post A Comment:
0 comments: