ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Βγάζει τον Απρίλιο η κυβέρνηση Σαμαρά;

Share it:

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός Σαμαρά: Ο "Ιούνιος" ήρθε από τον Απρίλιο
Απρόβλεπτες πολιτικές μεταβλητές δημιουργεί η οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις με την τρόικα κινούνται
στην κόψη του ξυραφιού. Η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Αντ. Μανιτάκης βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Γ. Στουρνάρα, η τρόικα παραμένει άκαμπτη και άτεγκτη, ενώ ο Αντ. Σαμαράς καλύπτει μεν πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, αλλά αντιλαμβάνεται ότι... αν γίνουν όσα θέλει ο Γ. Στουρνάρας (και η τρόικα), η πτώση της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη.

Ο Γ. Στουρνάρας, βεβαίως, συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Όμως, τείνει να εξελιχθεί σε... "κόκκινο πανί" για τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέκαθεν ήταν δύσπιστος προς τον υπουργό Οικονομικών, ενώ ο Φ. Κουβέλης, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά διέψευσε τον ίδιο και τις δηλώσεις του για το χαράτσι.

Συν τοις άλλοις, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η κόντρα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. παίρνει και προσωπικές διαστάσεις, καθώς ο Γ. Στουρνάρας συγκρούεται ανοιχτά με τον Αντ. Μανιτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έσπευσαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους πως η τρόικα απέρριψε το σχέδιο Μανιτάκη, ενώ στην ερώτηση αν στη διαπραγμάτευση για το Δημόσιο θα παραστεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η απάντηση ήταν αρνητική: "την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών", έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στη συγκεκριμένη διαρροή απάντησε, με οξύ τρόπο, η πλευρά Μανιτάκη, με άλλη διαρροή: "όποιοι κάνουν τη διαπραγμάτευση, να βάλουν και την υπογραφή τους", έλεγαν κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Απολύσεις ή ναυάγιο"

Στο Μαξίμου, πάντως, ζουν για μία ακόμη φορά τη διάψευση των προσδοκιών τους. Κατά πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς ήταν πεπεισμένος ότι οι "τροϊκανοί" δεν θα άφηναν την κυβέρνηση να περιέλθει σε κατάσταση αδιεξόδου. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την περασμένη Πέμπτη, οι τεχνοκράτες έχουν έρθει κρατώντας πιο σκληρή στάση από αυτή που είχαν πριν φύγουν. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κ.κ. Μορς, Τόμσεν, Μαζούχ σήμερα στο Μαξίμου, προκειμένου να τους ζητήσει πίστωση χρόνου, αλλά και αναβολή της "συνολικής συμφωνίας". Όμως, ώς την ώρα που η "Αυγή" έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, η τρόικα έπαιζε σκληρό πόκερ και ουσιαστικά έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα δίλημμα-εκβιασμό: ή να υποχωρήσει σε απευθείας απολύσεις "εδώ και τώρα" ή να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες η συγχώνευση και άρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (και από εκεί ποιος ξέρει πού...) η Εθνική και η Eurobank.

"Συνολική συμφωνία" ίσον... Μνημόνιο 4

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, εξάλλου, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντησή του με την τρόικα, δεν ισχυρίζονταν ότι θα προκύψει λύση. Έλεγαν απλώς ότι ο Αντ. Σαμαράς θέλει "να έχει προσωπική εποπτεία των συζητήσεων" και, κυρίως, να ζητήσει να μην ανοίξουν τώρα όλα τα θέματα, γιατί αυτό θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα δέσμη μέτρων - δηλαδή με ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Ώς τώρα, πάντως, η τρόικα δεν φαινόταν να έχει διάθεση υποχώρησης. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να τηλεφωνήσει στους επικεφαλής των δανειστών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ), προκειμένου να ζητήσει πολιτική στήριξη στη δυσκολότερη στιγμή της κυβέρνησής του. Επίσης, ήδη από χθες, ο Αντ. Σαμαράς βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επαφή με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, με δύο στόχους: πρώτον, να βάλουν (κι άλλο) νερό στο κρασί τους και, δεύτερον, να πέσουν οι τόνοι στην κόντρα Στουρνάρα - Μανιτάκη. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα για τον Αντ. Σαμαρά τώρα δεν είναι ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση "μπρος η τρόικα και πίσω οι εταίροι". Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ εφάρμοζε τη στρατηγική "αν τη βγάλουμε ώς τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο απογειωνόμαστε", κινδυνεύει να μη βγάλει τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Share it:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Post A Comment:

0 comments: