Δολοφόνησαν την Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.
Της Κωνσταντίνας Ποδαρά..
Για πλήρως κατεχόμενη και εξαθλιωμένη χώρα που ζει σε καθεστώς "δικτακτορίας" κάνουν λόγο δεκάδες διεθνή ΜΜΕ, που προτρέπουν τους Έλληνες να διώξουν το τέρας των Βρυξελλών.
Τη σύγχρονη Ελλάδα μπορεί ανέκαθεν να τη χώριζε χάος από την αρχαία, παρ'όλα αυτά ήταν πάντα η χώρα που γέννησε την "Δημοκρατία. Και ξαφνικά, το 2010, η διεθνής εικόνα της θόλωσε. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρω του κόσμου για την Ελλάδα απεικονίζουν μια χώρα αιχμάλωτη - θυσία στους αδηφάγους αριθμούς των μνημονίων και τους σκληρούς λογιστικούς υπολογισμούς που γίνονται σε αποστειρωμένα γραφεία από ξένους γραφειοκράτες. Εκτενή διεθνή ρεπορτάζ αναφέρονται υποτιμητικά στους Έλληνες πολιτικούς που "παρακαλάνε τους Ευρωπαίους εταίρους τους για να πάρουν... άνευ όρων την επόμενη δόση". Μια χώρα που πλέουν δεν εξασφαλίζει πια ίσα δικαιώματα σε όλους όσον αφορά την πρόσβαση στην τροφή, τη στέγη, την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια.
Η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, στο απόσπασμα. Τα διεθνή ΜΜΕ αποτυπώνουν τον θάνατο της στην χώρα που τη γέννησε, ενώ ο Νικ Κέιβ τραγουδά:" Στην Αθήνα οι νέοι κλαίνε από τα δακρυγόνα, ενώ εγώ μαυρίζω στην πισίνα του ξενοδοχείου μου. Ο Δίας γελά, αλλά είναι από τα δακρυγόνα. Με ρωτάς πως είμαι... Λέω: Δία μη τα ρωτάς... Στον λίκνο της Δημοκρατίας τα περιστέρια φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες... Οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν πια. Τις νύχτες τους βλέπω να κοιμούνται και να κλαίνε ακατάπαυστα. Δεν φταίνε τα δακρυγόνα. Οι άνθρωποι με ρωτούν πως είμαστε. Είμαστε, λέω, κυρίως χαμένοι"...
"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους Ευρωπαίους διασώστες μου για σωματική βλάβη εκ προθέσεως και θα κατέβαινα στο Σύνταγμα να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο ώστε να εκφράσω τη διαμαρτυρία για μία πολιτική κατά της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει", γράφει ο Γκαμπόρ Στάινγκαρτ στην Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt". Κάνει αφιέρωμα 22 σελίδων που επιμελήθηκαν 20 δημοσιογράφοι που ήρθαν και έμειναν μέρες στην Ελλάδα και καταλήγει στο συμπέρασμα:" Αν ήμουν από την Ελλάδα θα έβλεπα με ανησυχία και με επαγρύπνηση τη στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Οι θεραπείες-σοκ είναι εχθροί της δημοκρατίας".
"Σκοτώστε το τέρας των Βρυξελλών. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει πίσω τη δημοκρατία της", παρότρυνε τους Έλληνες και ο διάσημος δημοσιογράφος ερευνητής Μπιλ Στιλ, μιλώντας πριν από ένα μήνα στο Crash.
Σε ρεπορτάζ του αγγλόφωνου τμήματος του τηλεοπτικού δικτύου CCTV η ανταποκρίτρια μεταδίδει:" Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 8 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας".
Η δημοσιογράφος καταλήγει πως " Η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά, αλλά, όσο έχει σφιχτή την θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας, η δημοκρατία παραμένει σε κίνδυνο κάτω από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας".
Η Ισπανική εφημερίδα "El Pais" έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κοινωνικό ξεσηκωμών κατά των νέων επαχθών μέτρων, υπογραμμίζοντας πως τίποτα δε πτόησε αυτούς που τα ψήφισαν. "Ούτε οι διαμαρτυρίες στους δρόμους οι 48ωρες απεργίες δεν ήταν ικανές να αποστρέψουν την ψήφιση των μέτρων..".
Ο διάσημος Αμερικάνος δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας, Γκρεγκ Πάλασκ, έλεγε μεταξύ άλλων στο περιοδικό Crash:" ΟΙ γιατροί του Μεσαίωνα ο ασθενής - Ελλάδα- να αιμορραγεί περισσότερο και δύο κόμματα σας που υπέγραψαν τα μνημόνια συμφωνούν πως θα πεθάνετε εκτός αν αιμορραγεί περισσότερο η οικονομία. Λοιπόν, φίλοι μου, είστε ήδη νεκροί".
Μέχρι και ο Μάριο Μόντι χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία τη χώρα μας ως παράδειγμα προς αποφυγή. "Οι Έλληνες, πλέον, έχουν γονατίσει. Στην Αθήνα ο κόσμος καίει έπιπλα και δέντρα για να ζεσταθεί... Έπειτα από τόσες θυσίες που κάνανε, για να μην φτάσουμε στο σημείο της Ελλάδας, θα αφήνατε την πατρίδα μας στον Μπερλουσκόνι;" ρώτησε δια τηλεοράσεως εκατομμύρια Ιταλούς.
Καθημερινά η Ελλάδα έχει πλέον μια θέση στις στήλες των ξένων ΜΜΕ που φιλοξενούν την φωτογραφία της ημέρας. Εικόνες από ανθρώπους που περιμένουν καρτερικά στην ουρά για ένα γιαούρτι και μία φέτα ψωμί, που απειλούν πως θα αυτοκτονήσουν, κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ο συνταξιούχους που αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα απέναντι από την Βουλή απασχόλησε επί μέρες τα διεθνή ΜΜΕ. Μάλιστα, ο "Gaurdian" πέρσι την Μεγάλη Παρασκευή, σε ένα συγκλονιστικό editorial, είχε παρουσιάσει τα πάθη του συνταξιούχου με τα πάθη του Χριστού. Φέτος τον Φεβρουάριο τον γύρο του κόσμου έκανα δύο ανατριχιαστικές φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες χέρια απλωμένα να δίνουν μάχη για να πάρουν μια σακούλα πορτοκάλια.. "Οι Έλληνες είναι απολύτων εξαθλιωμένοι, απελπισμένοι και νηστικοί και αναγκάζονται να μεταναστεύουν ακόμα και στην Αυστραλία","Πανικός στους Έλληνες που ξέμειναν από φάρμακα και πεθαίνουν αβοήθητοι" γράφουν οι ξένοι δημοσιογράφοι.
Δημοκρατία από αίρεση...
Ο ξένος τύπος έχει κατακλυστεί από εικόνες και ειδήσεις για την εξαθλίωση των Ελλήνων.
Η στήλη των sites με την "Φωτογραφία της Ημέρας" έχει καθημερινή πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Την ίδια ώρα πολύ συζήτηση γίνεται για το "έλλειμμα δημοκρατίας" που διαπιστώνουν. Τα διεθνή μέσα δείχνουν την Αθήνα να καίγεται και να πνίγεται από τα δακρυγόνα έπειτα από κάθε διαδήλωση και μεταδίδουν εικόνες μαχών σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Την ίδια ώρα τον γύρο του κόσμου κάνουν και οι εικόνες άστεγων, άνεργων και εξαθλιωμένων Ελλήνων. Η αντιμετώπιση των μεταναστών, τα βασανιστήρια των συλληφθέντων στην ΓΑΔΑ, καθώς και η άνοδος της Χρυσής Αυγής σχολιάζονται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Όλα καταλήγουν ότι λιτότητα και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν.
Η αστυνομική βία πρώτο θέμα..
Η αστυνομική βία έγινε υπέρμετρη στα χρόνια του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιεύουν δεκάδες εκθέσεις. Ξύλο, δακρυγόνα, συλλήψεις...
Δημόσια διαπόμπευση ιερόδουλων με την πρόφαση της προστασίας της "δημόσιας ασφάλειας".Διαπόμπευση νεαρών συλληφθέντων σε πορείες. Αυτό καταγράφει ο ξένος τύπος, την ώρα που τα Ελληνικά ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος. Άγρια βασανιστήρια αντιεξουσιαστών στην ΓΑΔΑ προβάλει ο Βρετανικός "Guardian" με τις ελληνικές αρχές να απειλούν της εφημερίδα με μηνύσεις. "Τους ανάγκασαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αστυνομικούς και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα" επέμενε η εφημερίδα. Κάποιοι άλλοι δήλωσαν στην εφημερίδα πως "αστυνομικοί τους έκαψαν τα χέρια με αναπτήρα, τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και απειλούσαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις των σπιτιών τους στην Χρυσή Αυγή".
Κι ύστερα οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η αστυνομία, με το photoshop... Το βρετανικό εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό "NewState - sman" αναρωτιέται σχετικά με το θέμα στον τίτλο άρθρου που δημοσιεύει:" Επιλεκτική μηδενικά ανοχή. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία;"
Η δικτακτορία του Ευρώ.
Ο πολυβραβευμένος βρετανός πολεμικός ανταποκριτής της "Ιντιπέντεντ" και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ αναφέρει σε συνέντευξη του στο Crash.
"Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τώρα εξαρτάται από τους Γερμανούς για το μέλλον της οικονομίας σας και χρειάζεστε το ευρώ. Το ευρώ έγινε ο... Μουμπάρακ σας, είναι τώρα ο δικτάκτοράς σας". Ιδιαίτερη αξία έχει η περιγραφή που κάνει ο δημοσιογράφος:" Κίβδηλες κυβερνήσεις, κίβδηλες εφημερίδες,κίβδηλες εκλογές. Φτωχή γηραιά Ελλάδα. Δεν αξίζετε αυτό που σας συμβαίνει".
Το "Fox News" δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο " Η Ελληνική κρίση είναι μία τραγωδία για την δημοκρατία". Το υπογράφει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, Πήτερ Μορίτσι, που εκτιμά ότι "η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι καταδικασμένη". Λίγες ημέρες αργότερα, στα μέσα του Νοέμβρη, ο δημοσιογράφος Κεν Μαγκουάιρ ανησυχεί που οι "τεχνοκράτες έχουν πάρει τον έλεγχο της Ιταλίας και της Ελλάδας, αφού οι πολιτικές αναταραχές που σχετίζονται με το χρέος ανέτρεψαν τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των δύο χωρών".
Ο Αμάρτια Σιν, βραβευμένος με νόμπελ οικονομίας με άρθρο του στην "Guardian" έβλεπε πώς "Δεν είναι μόνο το ευρώ. Διακυβεύεται η ίδια η δημοκρατία της Ευρώπης","Η κρίση χρέους της Ελλάδας απειλεί την δημοκρατία" είναι τίτλος άρθρου που υπογράφει στην ιστοσελίδα "The corner-sation" ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου στο Σίδνεϊ Τζον Κέιν:" Η Αθήνα δεν θεωρείται πλέον από τους μελετητές η γενέτειρα της Δημοκρατίας, αλλά ξαφνικά έχει γίνει το επίκεντρο ενός ισχυρού πολιτικού σεισμού που λικνίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας εώς το Ατλαντικό".
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2012 το BBC φιλοξενεί θέμα με τίτλο:" Ευρωβουλευτές: η Ελληνική κρίση είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία". Το ερέθισμα είχε δώσει ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόβοντα. "Η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη και συμβουλές και όχι δικτακτορία προερχόμενη από κάποια επίτροπο από την Γερμανία" λέει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.
Οι "Financial Times" πάνε στο άλλο άκρο και δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει εάν θέλει δημοκρατία". Το υπογράφει ο εξειδικευμένος αρθρογράφος Βόλφγανγκ Μουχάο, που γράφει:" Είμαστε πλέον στο σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι συμβατή με την δημοκρατία", και συμπληρώνει πως "είναι άλλο να παρεμβαίνουν οι πιστωτές στη διαχείριση των πολιτικών της δικαιούχου και είναι άλλο να τους που να αναστείλουν τις εκλογές η να τους βάλουν σε πολιτικές που απομονώνουν το αποτέλεσμα των δημοκρατικών διαδικασιών.
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής..
Τον Οκτώβριο του του 2012 η "Financial Times" επανέρχεται στο ίδιο θέμα με άρθρο που έχει τον τίτλο:" Η Ελληνική κρίση αποκαλύπτει το εύθραυστο πολιτικού της συστήματος". Το υπογράφει ο ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μάουζερ:" Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλώς η ιδιότητα του μέλους της νομισματικής ένωσης, αλλά η φύση και το μέλλον της ίδια της δημοκρατίας" αναρωτιέται: "Μια νέα βία αναδύεται στους δρόμους και στην καθημερινή ζωή. Μπορεί με το παλιό διακομματικό σύστημα να αλλάξει τον εαυτό του και το ελληνικό κράτος, η θα καταρρεύσει και θα εισάγει τους εξτρεμιστές, τους δημαγωγούς και ένα είδος αναρχίας; Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες" καταλήγει.
"Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρώπη κοιτάζει μακριά", σύμφωνα με την μόνιμη στήλη του Νικ Κόεν στον "Obverser". Η συνάδελφος μου Έλενα Σμιθ - γράφει ο Κόεν-, που είναι ανταποκρίτρια στην Αθήνα, μου είπε πως "Αισθάνεται σαν να στέκεται πάνω σε κινούμενη άμμο. Εάν ο κεντρώος συνασπισμός αποτύχει και οι τιμωρητικές απαιτήσεις της τρόικας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, τότε η αριστερή αντιπολίτευση του Συ.ρι.Ζα πιθανότατα να γίνει κυβέρνηση. Μετά από αυτό η Χρυσή Αυγή ίσως; Κανείς δεν ξέρει. Τίποτα δεν αποκλείεται σε ένα κλίμα φόβου και απόγνωσης".
Αυτές είναι σε σμίκρυνση οι απόψεις και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται διεθνώς πως για τους ξένους τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα που γέννησε την δημοκρατία εν μέσω της οικονομικής θύελλας υπέκυψε στης δικτακτορία των δανειστών της και έχασε το "μέτρο" που την δίδαξαν οι πρόγονοι της. Αν "το μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός της ελευθερίας, ούτε ο βαθμός της ισότητας, αλλά ο βαθμός της συμμετοχής" όπως υποστηρίζει ο Γάλος φιλόσοφος Αλέν ντε Μπενουά, τότε έχουμε χάσει ως χώρα προ πολλού..
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Crash..
Αντιγραφή Γιώργος Μηλιώτης
Post A Comment:
0 comments: