Το πλιάτσικο της Λαικής - Φοβόμαστε για την ζωή μας δήλωσαν ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ.
Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν το πλιάτσικο που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος Αντρέας Φιλίππου-φωτό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης και
Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι να σημειωθεί, ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον η Λαϊκή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι τρεις σύμβουλοι που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα.
Κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της Λαϊκής. Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.
Υποδεικνύοντας ότι, το ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.
Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα στην Επιτροπή Θεσμών ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε στα μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής ότι, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.
Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν από κοινού, όπως τα στοιχεία που κατατέθηκαν χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Στο μεταξύ συνολικό κόστος 10 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 60% του ΑΕΠ της χώρας, προκύπτει για την Κύπρο από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Περίπου 4,5 δισ. ευρώ χάθηκαν όταν αποφασίστηκε το 2011 το κούρεμα του χρέους του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα με την απόφαση του Eurogroup μεταφέρονται στην Κύπρο υποχρεώσεις στο ELA των παραρτημάτων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, από την αποξένωση των παραρτημάτων των δύο τραπεζών προκύπτει ζημιά για τη Λαϊκή Τράπεζα μεταξύ 3,2 - 3,8 δισ. ευρώ (το τελικό ποσό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα) εξαιτίας της ρευστοτικής βοήθειας που η Τράπεζα εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας). Από την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο υποχρέωση προς τον ELA 1,9 δισ. ευρώ.
Post A Comment:
0 comments: