ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

ΑΠΑΝΤΗΣΗ... ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ οι Τούρκοι στην Καβάλα? Να αποτελειώσουν την πνευματική ισοπέδωση της ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ.

Share it:

Επίκαιρο το θέμα των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ. ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ? Αν, όμως ολοκληρωθεί η καθ΄όλα επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα και υποκινούμενη από κερδοσκοπική λογική αναστύλωση και του τέταρτου μεντρεσέ, τότε αυτόματα η Καβάλα στα μάτια των Τούρκων
αποκτά καθεστώς ιερής πόλης - όπως κάποτε η πόλη της Χετζάζης που βρισκόταν στην Αραβία και είχε τέσσερις μεντρεσέδες αλλά καταστράφηκε και τότε η μόνη πόλη που έμεινε με ανάλογο αριθμό μεντρεσέδων στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν η Καβάλα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προβλέπουν παράγοντες της πόλης ανοίγει ο δρόμος για αυξημένη (όσο και επικίνδυνη) τουρκική παρουσία στην πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας που γειτνιάζει με τη Δυτική Θράκη. από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ 31/01 - 07/02/2013
GeopoliticsDailyNews

Γράφει ο ΔΡ. Κ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν το 1391 ισοπεδώθηκε η πόλη από την ισλαμική μανία έφερε την ονομασία ΧΡΙΣΤΟΥ- ΠΟΛΗ. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν οι Αγαρηνοί-Τούρκοι να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα που να τους θυμίζει κάτι από μια πολιτεία που έφερε το ΥΠΕΡ ΠΑΝ ΟΝΟΜΑ του ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Με τους εξισλαμισμούς που επέβαλλαν θέλησαν να ( εξισλαμίσουν ) και το όνομα της πόλεως γιατί αισθανόταν άβολα και δυσκολευόταν να ζήσουν σε αυτό το μέρος σαν κατακτητές με την ιστορική παρουσία της ονομασίας του ΧΡΙΣΤΟΥ.
Σήμερα προσφέρουμε με παρρησία το αντίδωρο της αλήθειας στην ιδέα του στρατηγικού βάθους του ΥΠΕΞ της Τουρκίας με το παρακάτω άρθρο μας που δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες στο διαδίκτυο ως μία απάντηση στα άνομα σχέδια των νοθευτών της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΙΣΤΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ - η Πύλη στην πραγματική Ευρώπη.



ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.. ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ, γιατί η αλήθεια δεν κρύβεται και για την Υπερμάχω Στρατηγώ ισχύει το ρηθέν ((αθέων αγαρηνών τα βέλη σύντριψον Δέσποινα και πάσαν επιβουλήν δαιμόνων ματαίωσον , λαόν ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΝ σκέπον και φύλαττον ίνα πόθω Σε δοξάζομεν))...

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΠΛΙΣΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ.
Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδηγούν να αναφερθούμε για πρώτη φορά στα βιβλιογραφικά δεδομένα στην επονομασία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ως ΧΡΙΣΤΟΠΟΛΙΤΙΣΣΗΣ και μάλιστα μέσω του διαδικτύου που στις μέρες μας αναδεικνύεται ουσιαστικός άμβωνας ομολογίας.


Παραμερίζοντας τα συντρίμμια ((της νέας εποχής)) που βρίσκονται δίπλα μας και ανασηκώνοντας το πνευματικό ξίφος της Ρωμαίικης ιστορίας μας, δηλ της Ελληνοχριστιανικής χιλιόχρονης και πέραν πορείας και παράδοσης μας, ανατρέχουμε στο ηρωικό παρελθόν του γένους μας.

Η καθαρή ιστορία είναι η αμύθητη περιουσία και το στρατηγικό πλεονέκτημα της ράτσας μας μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά είναι και το διαμορφωτικό στοιχείο- καταλύτης της πολιτισμικής εξέλιξης.

Νά γιατί την κτυπάνε όλα τα σκοτάδια της γής...με πρώτο στόχο να διασπάσουν το ελληνικό από το χριστιανικό στοιχείο και στο τέλος να διαλύσουν και τα δύο.

Άραγε αναρωτηθήκαμε που έγινε αυτή η ένωση των δύο ανωτέρω πνευματικών μεγεθών στο δικό μας μάλιστα Ελλαδικό χώρο και από εδώ αλλοιώθηκε προς το καλύτερο ο μετέπειτα παγκόσμιος πολιτισμός. ..


Όλοι γνωρίζουμε από τις ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ότι ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ εξ αιτίας του οράματος ΤΟΥ με τον Μακεδόνα άνδρα αποβιβάσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη δηλ στο τότε γνωστό Δυτικό κόσμο στην ακτογραμμή της Ανατολικής Μακεδονίας στο λιμένα της Αποστολικής Νεάπολης, στην σημερινή επονομαζόμενη πόλη της Καβάλας.

Σε αυτό το μέρος η ΕΥΡΩΠΗ και ο τότε γνωστός κόσμος υποδέχθηκαν ΤΟΝ ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ δια του Αποστόλου Παύλου που πλέον τον διέδιδε με την Ελληνική γλωσσολαλιά , η οποία έγινε και το εργαλείο της ΘΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ να καρπώσει η Χριστιανική Πίστη στην Ρωμαική Ευρωπαική Επικράτεια.

Απο αυτό το μέρος ο Απόστολος των Εθνών μεταφέρει το μήνυμα του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ και ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ Θεάνθρωπου Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού με την βοήθεια της Ελληνικής Γλώσσας και αρχίζει να εδραιώνεται η Ελληνοχριστιανική σκέψη στον πολιτισμό και στην ανθρώπινη διανόηση.

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΘΟΡΥΒΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΑΜΟΣ-ΕΝΩΣΗ της Ελληνόγλωσσης Κλασσικής Αρχαιότητας με το μήνυμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.

Και φυσικά οι πρόγονοι μας για να τιμήσουν δεόντως αυτό το μέρος το ονόμασαν ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ.

Στην επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου ((είδαν)) την παρουσία του ίδιου του Κυρίου μας ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ που πλέον τον τιμούσαν σαν Πρόσωπο μέσα στην ανθρώπινη ιστορία περιγράφοντας ΑΥΤΟΝ με την ονομασία μιάς ολόκληρης πολιτείας.

Η Χριστώνυμος αυτή ονομασία της πόλεως ομολογούσε ΧΡΙΣΤΟ με δύο Φύσεις την Θεική και την Ανθρώπινη, σε αντίθεση με τις φοβερές αιρέσεις του μονοφυσιτισμού και της εικονομαχίας.

Απο τις ιστορικές πηγές καταδεικνύεται ότι στα βυζαντινά χρόνια της χιλιόχρονης Ρωμέικης Αυτοκρατορίας η σημερινή πόλη της Καβάλας ονομαζόταν ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ από το 746 μ.Χ μέχρι την καταστροφή της από τους Οθωμανούς το 1391 μ.Χ, αλλά και μετά μέχρι το 1549 μ.Χ ,όταν εμφανίσθηκε η νέα ονομασία της πόλεως σαν Καβάλλα.

Αυτήν την ((δόξα)) της αλλοίωσης ονομάτων ζήλεψε και ο πολύς Γερμανός ιστορικός Ιερώνυμος Wolf το 1562 μ.Χ παραχαράσσοντας την ονοματολογία ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ με την λέξη βυζάντιο για να επιτευχθούν ευκολότερα οι στόχοι του Καρλομάγνου από τις συνέπειες των οποίων και μέχρι σήμερα υποφέρουμε...

Ήταν φυσικό λοιπόν και για τους Αγαρηνούς κατακτητές Τούρκους να ισοπεδώσουν την ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ για να μην τους θυμίζει τίποτε από το ΥΠΕΡ ΠΑΝ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ. Αλλά και να δεχθούν τον ((εξισλαμισμό)) του ονόματος της ΧΡΙΣΤΩΝΥΜΟΥ πόλεως με ένα κακόηχο όνομα ,όπως είναι αυτό της Καβάλας.

Δηλαδή η πόλη αυτή που ήταν η Πύλη του ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ στην Ευρώπη έπεσε στα χέρια των Τούρκων σαν ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ και ελευθερώθηκε το 1913 σαν Καβάλα .....και ετοιμάζεται να εορτάσει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της με την ((νέα)) της ονομασία σαν Καβάλα....

Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος αναγνώστης μπορεί να προβληματισθεί και να βγάλει τα συμπεράσματα του...

Όμως εμείς εμμένουμε στις αλήθειες της Ρωμείκης Ιστορίας μας, στα δόγματα των Οικουμενικών Συνόδων και στα θεμέλια του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού που με την ονομασία της ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ απέδωσαν τιμή στην ΘΕΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ του ΚΥΡΙΟΥ, αλλά και στην ίδια την Παναγία Μητέρα ΤΟΥ που ΤΟΥ δάνεισε την ανθρώπινη φύση για να την Θεώσει (Αγ. Νικόλαος Καβάσιλας) .

Η Παναγία επάνω στην φυσική χερσόνησο της πόλεως που φέρει και το όνομα της , παραμένει μέχρι και σήμερα με την ιστορική παρουσία της ,διαχρονικό σημείο αναφοράς, κόντρα στα νοητά κύματα και σαν πραγματική ((ΧΡΙΣΤΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ)) περιβλέπει τον κάτωθι αυτής λιμένα (βλέπε φωτογραφία), όπου αποβιβάσθηκε ο ΥΙΟΣ ΤΗΣ, Ο ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, δια του Αποστόλου Παύλου, μεταφέροντας το μήνυμα ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ στην Ευρώπη που περιμένει και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ της, με την αναστήλωση του Ορθοδόξου φρονήματος και της αληθινής ιστορικής παραδόσεως.

Ο τίτλος του ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΤΗ και της ΧΡΙΣΤΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑΣ είναι τιμητικός και ομολογιακός και αποδίδει ΕΥΛΟΓΙΑ στο έθνος εκείνο που τιμάει την μακρόχρονη αιματοβαμμένη ιστορία του.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ

Τι γυρεύουν οι Τούρκοι στην Καβάλα;

Όχημα της Άγκυρας τα βακούφια, οι Ρομά και η φιλαργυρία τοπικών παραγόντων
Από το 1994 η Άγκυρα προσέγγισε τους Ρομά που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης με σκοπό να συστηματοποιηθεί ο εκτουρκισμός τους
Οι Τούρκοι προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» την παρουσία των Αιγυπτίων που εργάζονται κατά καιρούς σε αλιευτικά της περιοχής αλλά ακόμη και το πρόβλημα που δημιουργούσαν οι πλημμύρες στον ποταμό Νέστο!

Η Τουρκία έβαλε στο μάτι την Καβάλα. Κι αυτό δεν έγινε τώρα- απεναντίας ξεκίνησε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν. Οι Τούρκοι... πάτησαν σε συγκεκριμένα πράγματα: πρώτα στα βακούφια - θρησκευτικά κληροδοτήματα, στην προκειμένη περίπτωση μουσουλμανικά της πόλης αλλά και σ' ένα μικρό αριθμό μουσουλμάνων Ρομά, οι οποίοι κατοικούν στο νομό, αλλά και στη φιλαργυρία ορισμένων τοπικών παραγόντων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για το χρήμα.
Πριν από λίγο καιρό πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ΜΜΕ η είδηση των αποδοκιμασιών στην Καβάλα κατά του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μακεδονική πόλη. Ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να αναρωτηθούν για το τουρκικό ενδιαφέρον ή να υπογραμμίσουν πως την πόλη (όπου έδρευε στο παρελθόν η ειδική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τα θέματα της Δυτικής Θράκης - έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό στην Ξάνθη) έχουν επισκεφθεί πρόσφατα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου (το Μάρτιο του 2011), αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν (τον Αύγουστο του 2011). Η δε επίσκεψη στην Καβάλα του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον Ιούνιο του 2012 απετράπη κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων στελεχών πατριωτικού συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Όσοι, δε, ασχολήθηκαν δεν έκαναν τον κόπο να ψάξουν λίγο το θέμα. Εμείς ωστόσο, το ερευνήσαμε και τα ευρήματα του ρεπορτάζ ήταν αποκαλυπτικά του πώς εξυφαίνεται συστηματικά από την Άγκυρα όχι μόνο ο αφελληνισμός της Δυτικής Θράκης αλλά και η τουρκική διείσδυση στην Ανατολική Μακεδονία.

Το 1994 η Άγκυρα προσέγγισε τους Ρομά που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης. Πρώτη της ενέργεια ήταν η προσπάθεια να συστηματοποιηθεί ο εκτουρκισμός τους. Στο πλαίσιο αυτό, το προξενείο της Κομοτηνής τους δώρισε δορυφορικά συστήματα ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν τουρκικά προγράμματα. Φυσικά η ελληνική Πολιτεία δεν αντέδρασε ως όφειλε ούτε αποπειράθηκε να ασχοληθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, με τη συγκεκριμένη ειδική πληθυσμιακή ομάδα. Και οι Τούρκοι συνέχισαν και συνεχίζουν την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν την εικόνα ότι στο νομό Καβάλας υπάρχει «τούρκικο στοιχείο»…

Με «όπλο» τους Αιγυπτίους και τις … πλημμύρες

Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι προσπάθησαν να «αξιοποιήσουν» και την παρουσία των Αιγυπτίων που εργάζονται κατά καιρούς σε αλιευτικά της περιοχής, ενώ το «ενδιαφέρον» τους εκφράστηκε έμπρακτα και με μια χορηγία της Turkish Airlines στην ΚΑΕ Καβάλας (ομάδα καλαθοσφαίρισης που αγωνίζεται στην Α1 Κατηγορία), που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Επόμενη ενέργεια των Τούρκων ήταν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που δημιουργούσαν οι πλημμύρες στον ποταμό Νέστο, που αποτελεί το φυσικό σύνορο του νομού Καβάλας και του νομού Ξάνθης. Οι Έλληνες αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, οι οποίοι διατηρούσαν χωράφια στην αντίπερα όχθη, δυσκολεύονταν να μεταβούν σε αυτά όταν υπερχείλιζε ο ποταμός. Τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα και βλέποντας τους ανθρώπους του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής να κινούνται ύποπτα στην περιοχή, πρότειναν στην Πολιτεία να προβεί σε κοιτοστρώσεις (στρώσεις της κοίτης με λαμαρίνες), ώστε τα τρακτέρ των Ελλήνων αγροτών να μπορούν να περνούν το ποτάμι. Δεν εισακούστηκαν, καθώς η Πολιτεία αδιαφόρησε. Τα χωράφια λοιπόν, των Ελλήνων αγροτών πωλήθηκαν σε μουσουλμάνους από το νομό Ξάνθης, με χρήματα που φυσικά διέθεσε το τουρκικό προξενείο. Κι έτσι ελληνική γη πέρασε σε χέρια ανθρώπων που ελέγχονται από τους μηχανισμούς της Άγκυρας στη Δυτική Θράκη.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για τα αιγυπτιακά βακούφια σε Καβάλα και Θάσο έχει εκνευρίσει τους αρμόδιους του Γενικού Οργανισμού Βακουφιών Αιγύπτου, ένα αλλοδαπό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο τα διαχειρίζεται και τα εκμισθώνει σε τρίτους (Αθήνα και Κάιρο κύρωσαν ένα πρακτικό για τη βακουφική ιδιοκτησία Καβάλας και Θάσου, η ελληνική κυβέρνηση το έκανε αυτό με το Ν.1490/1984). Στο επίκεντρο του τουρκικού ενδιαφέροντος βρέθηκε μια εποχή το Ιμαρέτ, το οποίο εκμισθώθηκε από Ελληνίδα κάτοικο της Καβάλος προ οχτώ περίπου χρόνων.

Το απίστευτο είναι πως πριν από δύο χρόνια Τούρκοι υπήκοοι που εμφανίστηκαν από το πουθενά προσπάθησαν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το Ιμαρέτ («κουλιγιέ» λεγόταν στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής), ένα σύμπλεγμα από μεντρεσέδες (θρησκευτικές σχολές δύο στην προκειμένη περίπτωση), ένα «Ιμαρέτ» (πτωχοκομείο), ένα σιμπιάν μεκτέμπ (δημοτικό σχολείο αρρένων), έναν τεκέ δερβίσηδων, ένα ζαβιγιέ (κατάλυμα δερβίσηδων), μικρά μεστζίτ (χώροι προσευχής), ένα τέμενος (δεν υπάρχει πλέον μιναρές), ένα χάνι τσαρσί (αγορά) και επίσης ένα χαμάμ κι ένα μπιλ χανέ (καφενές).
Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε και η προσπάθεια των Τούρκων έληξε εν τη γενέσει της μια και το θέμα έφτασε στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. Το Ιμαρέτ, σημειωτέον, είναι ένα από τα δυο βακούφια που υπάρχουν στην Καβάλα (στη Θάσο υπάρχουν άλλα δύο). Το άλλο είναι η οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά - γεννήθηκε στη Μακεδονική πόλη, έγινε διοικητής της Αιγύπτου, ήταν ο πατέρος του Ιμπραήμ, ο οποίος εστάλη στην Ελλάδα από το σουλτάνο Μαχμούτ για να «καταστείλει» την Επανάσταση.

Ενδιαφέρον για τους μεντρεσέδες

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στους μεντρεσέδες. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Άγκυρας -εξ ου και οι επισκέψεις των Τούρκων παραγόντων στην Καβάλα- εστιάζεται στην κατεύθυνση της αναστύλωσης των συνολικά τεσσάρων μεντρεσέδων της πόλης. Οι δυο στο Ιμαρέτ είναι ήδη ανακατασκευασμένοι όπως και ο τρίτος που βρίσκεται στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί (Παλαιά Μουσική, ανήκει στο Δήμο Καβάλας και δεν είναι βακούφι), ενώ ο τέταρτος ο οποίος εφάπτεται του παλαιού υδραγωγείου (Καμάρες), τώρα μπήκε στο ΕΣΠΑ, μέσω του Δήμου Καβάλας (υπήρξαν αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι παρέστησαν στα Δημοτικά Συμβούλια όπου συζητήθηκε η υπόθεση - ο μόνος που αντέδρασε από τους αιρετούς ήταν ο «γαλάζιος» δημοτικός σύμβουλος και πρώην νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής). Κι αυτό για να χρησιμοποιηθούν όλ' αυτά ως πόλοι έλξης θρησκευτικού τουρισμού οπό την Τουρκία και να αυξηθούν έτσι τα έσοδα της πόλης. Όπως επισημαίνουν οι αντιδρώντες δεν ενοχλούνται από την ύπαρξη των οθωμανικών μνημείων στην πόλη, αλλά από τις βλέψεις των Τούρκων για την επαναλειτουργία των τεσσάρων ιερατείων, που θα δώσει στην Άγκυρα αφορμή για διείσδυση στην πόλη.

Αν, όμως ολοκληρωθεί η (καθ΄όλα επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα και υποκινούμενη από κερδοσκοπική λογική) αναστύλωση και του τέταρτου μεντρεσέ, τότε αυτόματα η Καβάλα στα μάτια των Τούρκων αποκτά καθεστώς ιερής πόλης - όπως κάποτε η πόλη της Χετζάζης που βρισκόταν στην Αραβία και είχε τέσσερις μεντρεσέδες αλλά καταστράφηκε και τότε η μόνη πόλη που έμεινε με ανάλογο αριθμό μεντρεσέδων στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν η Καβάλα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προβλέπουν παράγοντες της πόλης ανοίγει ο δρόμος για αυξημένη (όσο και επικίνδυνη) τουρκική παρουσία στην πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας που γειτνιάζει με τη Δυτική Θράκη.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα"
Share it:

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΑΡΔΑΚΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Post A Comment:

0 comments: