ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Κάντε like κι εσείς
 aw2
.
 aw2

Μετατρέπουν μια διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας σε ανακήρυξη της ΑΟΖ…!

Share it:

Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, πριν από λίγο η Ελλάδα κατέθεσε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με την οποία “προσδιορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της σε όλη την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και σε όλες τις περιοχές που αυτή ισχύει”. Πρόκειται για πολιτικό πυροτέχνημα και
μάλιστα φτηνό, αφού χωρίς χάρτη ΑΟΖ δεν ανακηρύσσεται. Η ανακήρυξη μιάς ΑΟΖ γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο εδώ. Αυτό που έκανε η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κάν έμμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ αλλά ένα προσάναμμα για συζητήσεις με την Αγκυρα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Δουλειά στημένη εν όψει της επικείμενης επίσκεψης Σαμαρά στη Τουρκία. Πρόκειται για τρίχες κατσαρές.

Η κυβέρνηση μετά την παταγώδη αποτυχία της φοβερής “γεωστρατηγικής ιδέας” να συζητήσει με κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, αφού ενθυλάκωσε τα έσοδα απο την εκμετάλλευση της Ελληνικής ΑΟΖ στο ΤΑΙΠΕΔ (βλέπετε εδώ) έκανε μια ρηματική διακοίνωση που δεν έχει καμμία σχέση με ανακήρυξη, άμεση ή έμμεση.

Αναμένεται, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε κάποια δική της ρηματική διακοίνωση πρός τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία θα αναφέρεται η άποψη της για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος της Θάλασσας στη περιοχή (αυτό γίνεται και χωρίς να έχει υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας) και το θέμα θα πάει σε συνομιλίες ακόμη και μέσω ΟΗΕ. Κολοκύθια ρίγανη. Θα γίνει κάτι σαν το Μακεδονικό.

Tα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να δίνονται με χάρτη και όχι με αόριστες γενικολογίες ορίων περί 200 μιλίων, διότι τότε τα όρια για την ΑΟΖ δεν είναι ξακάθαρα παρά μόνο υποθετικά.

Εν ολίγοις, η ρηματική διακοίνωση της οποίας τα τέσσερα βασικά σημεία επισυνάπτω παρακάτω είναι ένα πυροτέχνημα της κυβέρνησης που γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, μιας κυβέρνησης που παρέδωσε την Εθνική κυριαρχία αποδεχόμενη ως Δίκαιο επίλυσης των διαφορών της με τους δανειστές το Αγγλικό Δίκαιο με παράλληλη παραίτηση μέσω όλων των μνημονίων απο κάθε ένδικο μέσο, ενώπιον των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου (βλέπετε εδώ) το οποίο έχει καθοριστεί ως ο μόνος και αποκλειστικός επιλυτής των διαφορών. Τα Ελληνικά δικαστήρια ξεχάστε τα στο θέμα αυτό. Είναι σαν να μην υπάρχουν.

Τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης είναι τα εξής:

1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή». Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.

2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».

3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».

4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011». Όπως προβλέπει ο τελευταίος στο Άρθρο 156(1), «ως "υποθαλάσσιες περιοχές" νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Διαβάζετε πουθενά για 12 μίλια;




Ο λόγος που επιλέχτηκε να γίνει η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι μόνο η επίσκεψη Σαμαρά στη Τουρκία αλλά και το σημερινό συμβάν της προσπάθειας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Υπ. Εμπορίου της Κύπρου απο δανειστές σε πιστή εφαρμογή του Αγγλικού Δικαίου, που ισχύει ήδη για τη Κύπρο και για όσα αναφέρονται σε όλα τα μνημόνια για την Ελλάδα. H κυβέρνηση με τη ρηματική ανακοίνωση θέλει να ρίξει τα βλέμματα αλλού. Να μη της το επιτρέψετε.

Ο “αναγκαστικός νόμος” στον οποίο αναφέρονται όλα τα μνημόνια (βλέπετε εδώ) δεν αφορά τα Ελληνικά δικαστήρια, παρά μόνο τα δικαστήρια στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τα οποία μπορούν να μη βγάλουν μια απόφαση αν κάποιος νόμος που ισχύει για αυτά τους το απαγορεύει. Η Ελλάδα έχει παραιτηθεί κάθε ασυλίας έναντι των δανειστών. Τα περί μη εκτέλεσης των αποφάσεων απο τα Ελληνικά δικαστήρια είναι παραμύθια του Βενιζέλου και του Παυλόπουλου και αποτελούν ντροπή για την αποδοχή που βρήκαν σε όλο το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Κάποιος πρέπει να πεί στα αγράμματα ζώα που μιλούν για χάραξη της ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, ότι αυτό δεν γίνεται με μοναδικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά μαθηματικά μοντέλα και αρχές με τις οποίες μπορεί να καθοριστεί η μέση γραμμή (το σύνορο ανάμεσα σε δύο ΑΟΖ). Για αυτό το λόγο, ο χάρτης περιγραφής των οριων της Ελληνικής ΑΟΖ αντί για τα λόγια είναι απαραίτητος. Ακόμη και γεωγραφικές συντεταγμένες σημαίων να δοθούν, ο χάρτης είναι απαραίτητος.

Τι είναι “ρηματική διακοίνωση”;

Είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε και τί σημαίνει “ρηματική διακοίνωση”, γα να μη μπορεί ο κάθε σκόρπιος να την παρουσιάζει σαν “ανακήρυξη της ΑΟΖ”. Τί Μπανανία Θεέ μου.

Γενικά ο όρος διακοίνωση χαρακτηρίζει την οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή γνωστοποίηση ή κοινοποίηση.

Στις διεθνείς όμως διπλωματικές σχέσεις με τον όρο διακοίνωση (διεθνής όρος: note ή nota) χαρακτηρίζεται κυρίως το έγγραφο που ανταλλάσσεται μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών μίας Χώρας και των "εν τη Χώρα" διπλωματικών αντιπροσώπων (π.χ. Πρεσβευτών κ.λπ.) άλλων Χωρών.

Οι διακοινώσεις διακρίνονται σε υπογεγραμμένες (nota) και σε ρηματικές (verbe nota). Σύμφωνα δε με τα παλαιότερα έθιμα και οι απαντήσεις επ΄ αυτών διακρίνονταν αντίστοιχα σε υπογεγραμμένες επί υπογεγραμμένων και σε ρηματικές επί ρηματικών.

Η Υπογεγραμμένη διακοίνωση συντάσσεται σε πρώτο πρόσωπο (π.χ. Έχω ή Έχουμε την τιμή κ.λπ.) και φέρει την υπογραφή του Προϊσταμένου της Αρχής από την οποία και εκδίδεται.
Η Ρηματική διακοίνωση συντάσσεται στο τρίτο πρόσωπο (π.χ. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την τιμήν κ.λπ.) και στο τέλος φέρει την σφραγίδα της Υπηρεσίας που την εκδίδει χωρίς υπογραφή. Συνήθως στο τέλος των ρηματικών διακοινώσεων προστίθενται φράσεις διεθνούς αβρότητας, όπως διαβεβαιώσεις υπολήψεων κ.λπ.

Και οι δύο παραπάνω τύποι φέρουν την ημερομηνία έκδοσης στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας υπό τον τίτλο της Αρχής που την εκδίδει.

Κατά τα παλαιότερα επίσης διπλωματικά έθιμα οι υπογεγραμμένες διακοινώσεις (υπογεγραμμένες επιστολές) αφορούσαν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα ενώ αντίθετα με τις ρηματικές διακοινώσεις περισσότερο διεκπεραιώνονταν θέματα τρέχουσας φύσης. Στους νεότερους όμως χρόνους χρησιμοποιήθηκαν, περισσότερο από ολοκληρωτικές ιδίως χώρες, ρηματικές διακοινώσεις σε πολύ σημαντικότατα ζητήματα.
Αυτός ο τρόπος εφαρμογής θεωρήθηκε γενικά στο διπλωματικό χώρο ως προσπάθεια ή εκδήλωση περιφρόνησης των χωρών εκείνων προς τις οποίες απευθύνονταν αυτές οι διακοινώσεις εκ μέρους της Αρχής που τις εξέδιδε.

Συνηθέστερες περιπτώσεις έκδοσης διακοινώσεων, ενδεικτικά, γίνονται όταν μία Χώρα:

α) Αιτείται ή παρέχει κάποιες εξηγήσεις.
β) Καθορίζει συγκεκριμένες προθέσεις ή την ακολουθητέα στάση του σε περίοδο ανωμαλιών ή σε διεθνείς περιπλοκές.
γ) Διαμαρτύρεται έναντι έτερης Χώρας γι΄ αθέμιτες πράξεις οργάνων της (π.χ. παραβιάσεις κ.ά).
δ) Διακόπτει διπλωματικές σχέσεις
ε) Κηρύσσει πόλεμο ή δηλώνει ουδετερότητα.
Mε κατεβασμένα τα βρακιά και παραδομένη την Εθνική κυριαρχία…

Mε κατεβασμένα τα βρακιά και παραδομένη την Εθνική κυριαρχία…




Η συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση (διαμαρτυρία) παραδίνει Ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ΣΙΑ κάνει παραχώρηση εδάφους. Τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ και της κάθε ΑΟΖ πρέπει να χαράσσονται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι συνθήκες που η χώρα έχει υπογράψει με τη Τουρκία. Μη δίνοντας αναφορά σε αυτές στη ρηματική της διακοίνωση, η κυβέρνηση έμμεσα αποδέχεται τη μετακίνηση των θαλασσίων συνόρων με τη Τουρκία που υπήρχαν σε προηγούμενους χάρτες (βλέπετε εδώ και εδώ), περιορίζοντας το μέγεθος της Ελληνικής ΑΟΖ. Δεν μπορεί η ΑΟΖ να καταργεί υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα κατοχυρωμένα απο διεθνείς συνθήκες. Η χάραξη της ΑΟΖ πρέπει να επιβάλλεται επι αυτών αντί της αιγιαλίτιδας ζώνης, έστω και αν αυτά είναι πέραν των 12 ν.μ.

Η συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση (διαμαρτυρία) άργησε να γίνει και αυτό αντί να γίνει αντιληπτό ως πράξη δόλου και να εκμεταλλευτεί απο την Ελληνική αντιπολίτευση εμφανίζεται απο τα ΜΜΕ σαν ηρωισμός της κυβέρνησης! Μπανανία γάρ.

Τόσους μήνες γιατί περίμεναν στην Ελληνική κυβέρνηση για να κάνουν το αυτονόητο; Γιατί άφηναν την Τουρκία να δίνει άδειες σε περιοχές της Ελληνικής ΑΟΖ χωρίς να έχουν κάνει πολλαπλές ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ; Tί περίμεναν; Γιατί αφοπλίζουν συνέχεια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Πόσοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού είναι πλέον αξιόμαχοι; Χωρίς πλοία κάθε πότε εργάζονται, πώς εκπαιδεύονται και τί έργο παράγουν; Tα 400 δωρεάν άρματα Abrams γιατί δεν τα πήραν από τις ΗΠΑ; Tϊ κέρδισε η χώρα απο την υπογραφή του αγωγού ΤΑΠ; Τι έγινε με την Ελληνοαλβανική ΑΟΖ;

Αντί επιλόγου

Το προηγούμενο άρθρο μου, όταν γραφεί, πρέπει να το διαβάσετε. Αφορά το τί είναι ανταγωνιστικότητα και απο τί εξαρτάται. Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας στηρίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ και της τρόικας πολύ αμφισβητήσιμο, αφού η χώρα συνεχίζει και με τα δικά τους μεγέθη να πέφτει κάθε χρόνο κατά 6 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι η μοναδική απόδειξη ότι τα μνημόνια απέτυχαν. Αλλα μνημόνια δεν μπορούν να υπάρξουν και αυτό δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Είναι και πολιτικό λάθος αλλά και δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων για να φάνε οι έμπειροι τα φιλέτα από την εξαύλωση της Εθνικής κυριαρχίας σε τιμές κάτω από το κόστος.

Ο λάθος υπολογισμός των δημοσιονομικών συντελεστών από το IMF δεν είναι κάτι σημαντικό, αφού μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτό που συνέβη ήταν μέσα στο ποσοστό σφάλματος υπολογισμού των δεικτών δεδομένης της δυσκολίας υπολογισμού τους. Οσοι θέλουν να διαβάσουν τί είναι και πώς υπολογίζονται αυτοί οι δείκτες, μπορούν να το διαβάσουν εδώ ή να ψάξουν σε βιβλία οικονομικών τη σχέση fiscal multipliers (δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές) με ΑΕΠ και Ελλειμμα. Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα δεν μορεί να θεωρηθεί σαν ένα κλειστό οικονομικό σύστημα.

Η απεμπώληση του ορυκτού πλούτου έναντι πινακίου φακής και η μεταφορά της εξουσίας στην ΕΚΤ είναι ο μόνος στόχος των εμπλεκομένων. Το θέμα των λαθρομεταναστών και της εισόδου των ισλαμιστών στην ΕΕ όταν γίνει αντιληπτό, μετά δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα. Θα χυθεί αίμα. Οι ΗΠΑ σπρώχνουν την Τουρκία σε ανάπτυξη με βάση το Ισλάμ για να δημιουργήσουν ένα ακόμη πρόβλημα στο υπογάστριο της ΕΕ.

Aυτούς τους τύπους στη κυβέρνηση δεν τους ενδιαφέρει η ανακήρυξη ή η κατοχύρωση της Ελληνικής ΑΟΖ. Δεν είναι πατριώτες άλλωστε… Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομιμοποίηση των εσόδων όσων αγοράσουν δικαιώματα (με ευρωομόλογα, με swaps, μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή άλλο μηχανισμό) μετά τις τιτλοποιήσεις των κοιτασμάτων σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, που και αυτές πρέπει να νομιμοποιηθούν.

Η ΑΟΖ ανακηρύσσεται μονομερώς. Δεν χρειάζεται συμφωνία άλλων για να γίνει.

Αυτά που λένε μερικά ΜΜΕ περί ανάγκης επι μέρους συμφωνιών με τις όμορες χώρες για την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ είναι παραμύθια. Μπούρδες. Αν ήταν έτσι, κανένα κράτος δεν θα είχε ΑΟΖ σήμερα (βλέπετε και εδώ). Ολα τα κράτη θα συζητάγανε για χρόνια και θα εξοπλιζόντουσαν συνέχεια για να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Υπάρχουν πολλά είδη ΜΚΟ… Αλλα ΜΜΕ είναι με τις εταιρείες πετρελαίου άλλα με τις εταιρείες όπλων, ιδρύματα, κατά μόνας κοκ. Ακρες τους προφανώς υπάρχουν και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Share it:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Post A Comment:

1 comments:

  1. Καλά ….
    Όταν η Ελλάδα θα βρεθεί δίχως την ΑΟΖ της ….
    Μετά από σχετική απόφαση του ΟΗΕ …
    Τότε τα ξανάλεμε .

    Εξάλλου την παγίδα ΑΟΖ μέσω ΟΗΕ την έχουμε αποκαλύψει εδώ και δυο χρόνια …

    From HEIL GAP (or mind the GAP)




    ΑπάντησηΔιαγραφή