γενικά χαρακτηριστικά στην οικονομία της, θα έπρεπε ο μέσος μισθός να είναι ο κατώτερος στην Ελλάδα ώστε η χώρα να είναι σταθεροποιημένη οικονομικά.
Ο κατώτατος μισθός γενικά στην ΕΕ είναι γύρω στο 30-37% του μέσου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Λιθουανία, στην Λετονία, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Πολωνία, στην Τουρκία και την Κροατία είναι ανάμεσα στα 100 με 400 ευρώ και αντιστοιχεί σε μέσο μισθό ανάμεσα στα 300 με 1000 ευρώ.
Από μελέτη του διαγράμματος μεταβολής του δείκτη CGI, φαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι 30% χαμηλότερος απο αυτόν στη Τουρκία και γύρω στο 10% χαμηλότερος απο εκείνο στην Αλβανία...!
Αν θεωρήσουμε οροφή τα 400 ευρώ, τότε ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι γύρω στα 280 ευρώ αντί στα 580 ευρώ που είναι σήμερα.
Αν λάβουμε υπόψη, ότι η παραγωγή της Τουρκίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απο αυτή της Ελλάδας αντιλαμβάνεστε ότι τα 280 ευρώ κατώτατος μισθός είναι και αυτός ψηλά. Συνεπώς, η Ελλάδα οδεύει προς μισθούς Βουλγαρίας.
Ο γεν. γραμματέας του υπ. οικονομικών Μέργος δεν είπε κάτι τρελλό, είπε το μαθηματικά αυτονόητο… “o κατώτατος μισθός του Ελληνα είναι ψηλότερα από όσο πρέπει” και δεχτείτε το. Ετσι είναι. Εγώ είχα προβλέψει κάτι χρόνια νωρίτερα για το που κατευθύνονται οι μισθοί στην Ελλάδα. Οσοι διαβάζετε τα άρθρα μου, το γνωρίζετε. Δεν ήταν επειδή το επιθυμούσα αλλά επειδή προέκυπτε μαθηματικά.
Ο Μέργος δεν εξήγησε την αιτία της ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού γιατί θα προέκυπταν ευθύνες πάσης φύσης αλλά και δεν πρότεινε λύσεις. Οι διαπιστώσεις είναι κάτι εύκολο, η πρόβλεψη όμως είναι για τους εκλεκτούς αυτούς που δεν τους χάρισαν καρέκλες με θέα στο παράθυρο. Τις λύσεις μπορούν να τις προτείνουν μόνο όσοι γνωρίζουν και από αυτούς μόνο όσοι μπορούν να σκέφτονται.
Αιτία λοιπόν μιάς αναγκαίας μείωσης του κατώτατου μισθού είναι η έλλειψη παραγαγωγής και ο χαμηλός δείκτης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας GCI. Δυστυχώς, η έλλειψη παραγωγής δεν θα μπορέσει να εξισορροπήσει το αποτέλεσμα στο βιωτικό επίπεδο των πολιτών απο την επερχόμενη αναγκαία μείωση των μισθών τους. Το κόστος ζωής θα παραμείνει ακριβό γιατί η χώρα δεν παράγει αλλά και γιατί όταν παράγει θα πουλάει κατά προτίμηση σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αυτά που παράγει ακριβότερα. Θα πέσει πείνα. Αυτό θα γίνει περισσότερο κατανοητό στη συνέχεια.
Αν η χώρα παρήγαγε κάποια προιόντα, τουλάχιστον τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά, τότε το κόστος ζωής θα ήταν μικρότερο, οπότε και με ένα χαμηλό μισθό ο Ελληνας πολίτης θα μπορούσε να επιβιώσει. Δυστυχώς, η χώρα δεν παράγει όσα χρειάζεται. Αν δεν κάνω λάθος το 70% των γεωργικών προιόντων εισάγεται. Αυτό είναι πολύ άσχημο. Οι εισαγωγές αυξάνουν το σχετικό κόστος ζωής.
Το άλλο πρόβλημα - το οποίο δεν έχετε “δεί” ακόμη - είναι ότι η μεταφορά των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας στον έλεγχο ξένων επενδυτών, που δεν έχουν δεσμευθεί με νόμο να επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα θα μειώσει πολύ το βιωτικό επίπεδο του Ελληνα. Οι ξένοι επενδυτές θα καθορίζουν την πολιτική πώλησης των προιόντων τους αλλά και θα συμπαρασύρουν και Ελληνες επιχειρηματίες που θα κινούνται στον ίδιο χώρο. Το βιωτικό επίπεδο του Ελληνα θα εξαρτηθεί απο τις αποφάσεις των επενδυτών, που θα προτιμούν να πουλάνε τα πάσης φύσης προιόντα τους (γεωργικά, κτηνοτροφικά, ενέργεια κλπ) στο εξωτερικό όπου θα πωλούνται ευκολότερα και σε καλύτερες τιμές.
Η δημιουργία των ΕΟΖ για τις οποίες έχω μιλήσει εδώ θα αμβλύνει το πρόβλημα ενώ θα δημιουργήσει πρόβλημα ανταγωνισμού και ρατσιστικών ταραχών ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες για την εξεύρεση εργασίας υπο συνθήκες μάλιστα που δεν θα ανταποκρίνονται στα standards της ΕΕ. Ηδη υπάρχει σχέδιο για μείωση της έννομης αντίδρασης των εργαζομένων απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών του. Γειά σου Αλέκα που έσωσες τον ΓΑΠ…
Οπως αντιλαμβάνεστε, στο τέλος της διαδρομής η έξοδος της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη και την ΕΕ θα είναι μονόδρομος. Σε αυτό το σημείο ακριβώς προβλέπω τη δημιουργία ταραχών και των ιδανικών συνθηκών που θα κάνουν την Ελλάδα μικρότερη π.χ. δολοφονίες Ελλήνων πολιτών απο μετανάστες ή το αντίθετο. Εχω πεί ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα και μέσα και έξω απο την ΕΕ. Σε στιγμές κρίσης όμως όλες οι θεωρίες καταπίπτουν εκτός αν πρόκειται για μικρές κρίσεις ελεγχόμενες με ποικίλες μορφές και πρόσωπα άνευ υποψίας.
Δηλώσεις Στουρνάρη περί αναθεώρησης του κατώτατου μισθού
Σήμερα ο κ.Στουρνάρης ανέφερε πως «αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και συμπληρώνει ότι «η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Στη δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρης καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων».
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο
Δύο “άν”
Αν δεν γίνει χαμηλότερος ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθούν οι φόροι ή θα υπάρξουν απολύσεις. Διαλέξετε τί γεύμα θέλετε και σε τί πιάτο…
Αν η Ελλάδα δεν υποστεί κούρεμα στα χρέη της πρός την ΕΚΤ τότε φοβάμαι ότι όσα προανέφερα θα δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη τοπική κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν η Ελλάδα υποστεί κούρεμα στα χρέη της πρός την ΕΚΤ, τότε μπορεί να υπάρξει ακόμη και αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να μιλήσουμε όμως για μόνιμες καταστάσεις, η αύξηση της παραγωγής είναι απαραίτητη αλλοιώς ότι προκύψει θα είναι προσωρινό και μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η ρευστότητα στην αγορά δεν είναι πράξη ουσίας αλλά παράταση της ζωής του αρρώστου που είναι στην εντατική.
Post A Comment:
0 comments: